Nad študentske pravice se zgrinja Mrak!

V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani ostro nasprotujejo predlaganim ukrepom ministrice Anje Kopač Mrak, ki bodo pokopali študentsko delo, mlade šolajoče pa pahnili v eksistencialni boj. S predlaganimi dodatnimi obremenitvami študentskega dela se bo obdavčitev dvignila iz zdajšnjih 30,5 na več kot 70 %, po novem pa bi neposredno mlade udarili po žepu za malo manj kot 60 milijonov evrov letno. Mladi smo že sedaj eden največjih poražencev krize, saj nas država vidi zgolj kot kolateralno škodo kriznih varčevalnih ukrepov, zato pozivajo ministrico Kopač Mrakovo, naj preneha s hlapčevanjem Evropski komisiji in prične z delom v dobrobit ljudstva, ki jo je izvolilo.

 

Tako kot vse pretekle vlade od leta 2008 dalje se je tudi vlada dr. Mira Cerarja odločila, da bo večji del kriznih varčevalnih ukrepov prevalila na pleča študentov in mladih. Ministrica iz kvote Socialnih demokratov Anja Kopač Mrak je pod pritiski Evropske komisije med varčevalne ukrepe umestila tudi nove obremenitve študentskega dela, ki bodo študentom in dijakom na letni ravni odnesle slabih 60 milijonov evrov. Študente bodo nove obremenitve neposredno udarile po žepu, saj se bo obremenitev študentskega dela po novem predlogu več kot podvojila, s čimer bo Kopač Mrakova še dodatno ogrozila že tako nezavidljiv socialni položaj študentov.

 

Predstavniki študentov smo se v času vlade Alenke Bratušek z isto ministrico več kot eno leto pogajali o reformi študentskega dela, s padcem prejšnje vlade pa je sistemsko urejanje področja v Zakonu o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov (ZZODDŠ)  padlo v vodo. Ministrica Kopač Mrakova se je v novem mandatu odločila, da bo brez dialoga s socialnimi partnerji in ostalimi deležniki skozi parlamentarno proceduro po hitrem postopku spravila spremembe Zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZMEPIZ).

To pomeni tako nesistemsko kot pravno sporno urejanje: v urejeni pravni državi tak postopek ne bi bil mogoč in bi ga ustavila že zakonodajno-pravna služba, saj gre za nesistemsko urejanje področja, ki bi se moralo urediti v sistemskem zakonu. Ministrica je šla celo tako daleč, da je pod pritiski Evropske komisije v Bruselj zavestno poslala lažne izračune finančnih posledic predlaganih sprememb, prav tako pa zavestno zavaja javnost glede dejanskih novih obremenitev. Najbolj verjeten finančni učinek predlaganih ukrepov bo kvečjemu negativen, saj bo panoga študentskega dela propadla, s tem pa bo država soočena s socialno bombo med mladimi. V ŠOU v Ljubljani nas žalosti, da »socialdemokratka« Anja Kopač Mrak z

 

logiko in metodami Margaret Thatcher uničuje socialno državo in pravice najšibkejših slojev prebivalstva. Zaskrbljujoč je tudi diskurz, ki ga vodi ministrica in ki zgodovinsko izborjene pravice študentov s pomočjo neoliberalne retorike spreminja v privilegije. 

 

V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani vidimo predlagane ukrepe kot načrtno uničevanje socialnega korektiva študentskega dela, ki po podatkih raziskave Evroštudent 2013 več kot polovici študentov sploh omogoča, da si lahko privoščijo študirati. Hkrati se na mlade ponovno prelaga breme krize in slabega upravljanja z državo, zato ostro nasprotujemo predlaganim spremembam študentskega dela in pozivamo ministrico dr. Kopač Mrakovo, da nemudoma prekine s parcialnim, nesistemskim in nepremišljenim urejanjem študentskega dela. Od ministrice zahtevamo, da se ponovno odpre dialog z vsemi deležniki in da se področje študentskega dela uredi sistemsko. V ŠOU v Ljubljani bomo v nasprotnem primeru primorani ubraniti izborjene pravice in dostojen socialni položaj študentov – z vsemi sredstvi!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.