Najhitrejše diete, hujšanje in fitnes ? ?

21. stoletje nam z raznimi manekenkami, fotomodeli streže na pladnju, telesa, ki jih prikazujejo kot brezosebne subjekte. Silijo nas, da v lastnem domišljijskem pretiravanju zavrnemo lasten obstoj.

Dieta, preveč hrane, prazniki, hujšanje, fitnes, tek, maščobe… Ključne besede debate, ki je tekla pri sosednji mizi v pretežno študentskem kafiču. Morala sem se obrniti za 180 stopinj in pogledati, kdo je toliko »pameten«, da besediči tja v en dan. In začudenje, ki sledi. Pri mizi sedijo tri gospodične in sva gospodiča, ki vestno prikimavajo in se strinjajo, da so prazniki pustili občutno velike zaloge maščob na njihovih telesih. Aja, pozabila sem povedati, kaj me je pustilo odprtih ust. Vsak od njih (vključno z gospodičnami), je v roki držal najboljšo sprostitev sodobnega časa – cigareto in na mizi je kraljevalo pet velikih vrčkov točenega (znamka mi je ušla) piva. 

 

Situacija, kateri sem bila priča, mi je dala razmišljati in sprašujem se, kaj ljudi pripravi do diet, hujšanja in ostalih praznih besed, ki nikoli ne postanejo dejanja. Ali pa postanejo sinonim za mučenje.

 

21. stoletje nam z raznimi manekenkami, fotomodeli streže na pladnju, telesa, ki jih prikazujejo kot brezosebne subjekte. Silijo nas, da v lastnem domišljijskem pretiravanju zavrnemo lasten obstoj.

 

Ne berite nasilnih novic, člankov, reklam o neštetih dietah, ampak v prvo alinejo vpišite zdravo prehrano. Nadaljujte z zmernimi količinami alkohola, brez cigaret (!) in dodajte še zadostne količine spanca. Šele sedaj bi naredila alinejo s fitnesi, tekom, kolesarjenjem, ali na kratko z gibanjem!  

 

Jaz sem prepričanja, da je naše telo edini materialni dokaz našega obstoja na katerega lahko vplivamo in delujemo. Na svoje telo gledam kot na nedokončani projekt, v katerega investiram in ga nenehno discipliniram. In ne, nisem manekenka in ne, nisem fotomodel!

 

Kaj želim s tem nakladanjem povedati je naslednje, lotimo se izgube odvečnih kilogramov z glavo in ne »za nosom«.

 

Gibanje je za zmanjševanje telesne teže nujno. Vendar mora biti postopno. S hitrim hujšanjem (več kot pol kg na teden) zmanjšamo učinke vadbe in zmanjšamo tudi telesne sposobnosti. Da o drastičnih hujšanjih, ki vodijo v stanja, katera resno ogrozijo zdravje, sploh ne govorim.  

Najpomembnejša je pravilno zastavljena strategija dosega zastavljenega cilja. V katero pa spada redno gibanje in pravila izbira hrane. Z gibanjem dvignemo dnevno porabo kalorij in v svoji energetski bilanci naredimo majhen minus. Seveda ob ustrezno prilagojeni prehrani!

 

Z gibanjem se nas večina ukvarja zato, ker uživamo v telesnem gibanju, uživamo v druženju ob gibanju, namesto v kafič zavijemo na travnik in se gibljemo. In kmalu smo se začeli zavedati tudi zdravstvenih dobrobiti, ki nam jih prinaša gibanje.

 

Za tiste, ki ste novi/novejši v rekreaciji, bi opozorila še na ključno vadbeno načelo, ki se nanaša na vadbeni čas. Za zmanjševanje telesne teže, ni nujno vaditi določeno količino časa brez prekinitve. Tudi če boste gibanje (zaradi pomanjkanja časa…) razdelili na dve vadbeni enoti, bo vadba učinkovita. Nekateri si namenoma razdelimo dnevni trening na več delov, saj tako dosežemo manjše tveganje poškodb in tudi mišice se spočijejo. Za dobro počutje in dosego rezultatov je dovolj že če tečemo dvakrat tedensko po 20 do 25 min. Tako da, nobenih izgovorov več, da se ne splača obuti športnih copat in trenirke za 20 min. In še tiho priznanje, tistih 15min, lastnega prepričevanja ali se odpraviti na dnevni 20 min trening ali ne, po navadi porabimo za prehranjevanje, redehidracijo s Coca-Colo, ali checkiranje Facebooka.

 

Vsi tisti, ki ste se pripravljeni potruditi in narediti pozitivno spremembo zase, za svoje zdravje in svoje telo, si najprej čestitajte! To bo najboljša naložba v vaše življenje!  

Anja Vrabec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.