Ne pozabite si urediti vsega potrebnega za študentsko prehrano

Ker bo v začetku novega študijskega leta gneča za ureditev študentske prehrane, si jo, če le imate možnost, uredite že prej.

V sistem za novo študijsko leto se vpišite čim prej

Na nekaterih točkah subvencionirane študentske prehrane (kratko SŠP) je že od septembra dalje možen predvpis v sistem za koriščenje za novo študijsko leto 2014/15. V sistem se je priporočljivo vpisati čim prej, še preden nastane gneča na vpisnih mestih. Predvpisne točke SŠP imajo tudi na nekaterih študentskih klubih po vsej Sloveniji in ne le v univerzitetnih mestih, tako da se lahko vpišete tudi tam.

S 1. oktobrom 2014 bo vsem študentom, ki ne bodo izkazovali upravičenosti do subvencij za naslednje obdobje, onemogočeno koriščenje subvencije, dokler ne bodo ponovno izkazali upravičenosti. Sistem deluje avtomatsko, zato ne bo možno koristiti tudi subvencij, ki bi še morebiti ostale neizkoriščene. Preostale subvencije, ki vam bodo morebiti ostale iz meseca avgusta in septembra boste lahko koristili potem, ko boste znova izkazali upravičenost, torej uredili ponovno aktivacijo statusa z ustreznimi dokumenti.

Bruci morajo pred prihodom na točko SŠP opraviti še predvpis svojih osebnih podatkov preko spletne prijave. Če vpisnega obrazca nimate možnosti natisniti, si zapišite vsaj številko prijavnice.

 

Identifikacija s telefonom ali brezkontaktno kartico

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je že meseca maja potrdil predlog novele zakona o subvencioniranju študentske prehrane. Spremembe zakona o subvencioniranju študentske prehrane naj bi bile potrebne za nemoteno nadaljnje izvajanje subvencionirane študentske prehrane, in sicer v skladu s sistemom elektronizacije. Papirnate študentske bone kot poprej identifikacijsko sredstvo je zamenjal mobilni telefon ali brezkontaktna čipna kartica. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) potrebuje tudi številko telefona, brez nje subvencionirane študentske prehrane ni mogoče izvajati. Če ne želite uporabljati mobilnega telefona za identifikacijo, lahko kupite brezkontaktno čip kartico, katere cena je 15 EUR.

Podani so bili tudi predlogi, da bi se iz praktičnih razlogov ugodnosti lahko koristile med 9. in 21. uro, sedaj med 8. in 20. uro (to velja še vedno), saj študijski proces marsikje traja tudi do poznega večera. Omejitev koriščenja subvencije je do 2 subvenciji dnevno, med njima pa morajo preteči vsaj 4 ure. 

Matej Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.