Evfemizmi ali kako govoriti lepše

paper, writing, old
Foto: Nile iz Pixabay

Nemalokrat se znajdemo v kočljivih položajih, najsi bodo to čustvene stiske, prepiri, nujen pogovor o tabu temah, sporočanje slabih novic ali kaj drugega. Ljudje pa smo iznajdljiva bitja in z jezikom znamo početi marsikaj. Kadar je kakšno reč težko povedati na glas, jo ovijemo v druge besede, da omilimo pomen. Ta še vedno ostane, le lažje ga je slišati in prebaviti, govorec pa se potencialno izogne neprijetni situaciji. Temu jezikovnemu orodju pravimo evfemizem.

Ker je SSKJ z informacijami o evfemizmih precej skop, si poglejmo kaj o njih pravi ChatGPT:

Evfemizmi so besedne ali izrazne zamenjave, ki se uporabljajo za omilitev, prikritje ali zmanjšanje neprijetnosti, tabujev ali neposrednih izrazov. Namen evfemizmov je pogosto zmanjšati neprijetnost ali šokantnost določenega izraza ali teme ter zagotoviti bolj diplomatski, nežen ali manj direkten način komuniciranja.

Evfemizmi so pogosto uporabljeni v različnih kontekstih, vključno z jezikom, politiko, medicino, verskimi prepričanji in smrtjo. Na primer, namesto neposrednega izraza »umreti« se lahko uporablja evfemizem »preminuti« ali »oditi s tega sveta«. Podobno se beseda »starejši« pogosto uporablja kot evfemizem za »star«.

Closeup photo of sleeping senior man with long beard, peaceful grandfather resting on sofa at home, enjoying midday nap in living room. Seniors lifestyle concept
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Manipulacija ali le lepe besede?

Cinik bi rekel, da so le manipulacija poslušalca. Da z njimi prikrivamo svoje prave namere, nismo iskreni, prej bojazljivci, ki se skrivajo za zaveso politične korektnosti. Vendar lahko rečemo tudi, da evfemizmi zgladijo vse težke pogovore in neprijetne situacije, ki bi jih lahko imeli z ljudmi, če evfemizmov ne bi uporabljali.

Psihologi pravijo, da delujejo tudi kot ventili za sproščanje pritiska. Z njihovo uporabo lahko spregovorimo o tabuiziranih temah ali okrcamo sočloveka, brez da vznemirjamo ostale. Kot ventili delujejo tudi kletvice, ki pa naj jih ne bi uporabljali.

Kaj pa, ko evfemizme uporabljajo oglaševalci, podjetja, politiki? Ker imajo besede določeno moč, da ustvarjajo naš pogled na svet, lahko evfemizme res uporabljamo kot močno manipulacijo. »Zloglasen« politično korektni govor je pravzaprav en sam evfemizem. Lahko se vprašamo, ali je oseba z izkušnjo brezdomstva kaj bolje preskrbljena kot običajen klošar, vendar ni dvoma, da se lepše sliši.

Homeless man sleeps on a bench covered with his jacket in a public park during the day.
Foto: Cylonphoto iz iStock

Sicer pa so evfemizmi zanimiva reč in nikoli ne škodi poznati kakšnega več. Tako da si jih nekaj oglejmo:

  • »podjetje skrčuje svoje zaposlene« namesto »podjetje odpušča ljudi«
  • »posebne potrebe« namesto »invalidnost«
  • »prekinitev nosečnosti« namesto »splav«
  • »okoljsko izzivajoče« namesto »onesnažujoče«
  • »močne postave« namesto »debel«
  • »prikrajšan za svobodo« namesto »zaprt«
  • »nestanovitnost na trgu« namesto »gospodarska kriza«
  • »človek z veliko domišljije« namesto »lažnivec«

Olepševanje besedil z evfemizmi pa nam nič ne pomaga, če so naši zapisi polni slovničnih napak. Temu se lahko izogneš s spletno lektorico Amebis Besanao, ki bo pregnala vse tiskarske škrate in ti pomagala spregati besede. Program Amebis Besana, ki si ga lahko naložiš na računalnik, pa bo kos daljšim besedilom na profesionalnem nivoju.

info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Prejšnji članekGlovo razkriva: “Lani v Sloveniji kar 163 % več naročil burgerjev, to je največja rast v JV Evropi”
Naslednji članekNa vpis za prve letnike srednjih šol se je prijavilo skoraj 23 tisoč kandidatov
logo Amebis Besana

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.