Top triki za hitro učenje tujih jezikov

Imaš tudi ti na bucket listu že nekaj časa napisano, da si želiš naučiti novega jezika, a ne veš, kako se tega lotiti? Ali pa si se vpisal na izbirni predmet in je težje, kot si si mislil, da bo? Brez skrbi, imamo rešitev!

Nove besede? Zapiši jih!

Ko se začenjaš učiti tujega jezika, začni s poznavanjem osnovnega besedišča. Res ti ni treba takoj poznati vseh besed. V angleščini na primer samo 300 besed sestavlja 65% vseh zapisanih besed. Zato je pomembno, da se naučiš le tiste najbolj pogoste, te si boš pa najbolje zapomnil s tehniko učenja s flash cards. Lahko pa si nalepiš listke po stanovanju in nanje napišeš, kako se izgovori tista stvar v tujem jeziku. Večkrat, kot boš šel v kuhinjo, večkrat boš videl, kako se po francosko reče hladilniku.

Dekle, ki bere slovar.
Ni ti treba znati vseh besed v slovarju.

Poišči podobne besede v jeziku, ki ga že poznaš

Čeprav se ti zdi, da se jezika začenjaš učiti z nule, temu ni tako. Ogromno besed s podobnim pomenom in izgovorjavo poznaš že iz maternega jezika ali iz angleščine, le povezavo moraš poiskati.

Poslušaj

Da se jezika naučiš, moraš biti z njim v kontaktu. To je dandanes pravzaprav zelo preprosto, saj imamo Youtube! Poišči Youtuberje s tematiko, ki te zanima, v jeziku, ki si ga želiš znati in vklopi podnapise. Tako boš svoje znanje jezika razširjal s spoznavanjem novega besedišča, poslušal boš o tematikah, ki te zanimajo in hkrati boš v nenehnem stiku z novim jezikom, da ti »pride v uho«. Lahko poslušaš tudi pesmi v tujem jeziku in se novih besed in fraz naučiš s prepevanjem besedil.

Beri

Če imaš že neke osnove jezika in bi rad svoje znanje poglobil, beri. Vsebina ni pomembna. Lahko je to časopis, revija ali politična izjava predsednika. V knjižnici si sposodi tvojo najljubšo knjigo v tujem jeziku in jo preberi. Tako ti bo lažje, ker boš že poznal vsebino in boš lažje predpostavljal, kaj pomenijo določene besede. Tiste besede, ki jih pa ne poznaš, si izpiši in poišči pomene. Tako si jih boš lažje zapomnil.

Fant, ki bere knjigo, študira.

Govori

Čeprav nimaš vsak dan možnosti govoriti s špancem, izkoristi priložnost, ko v klubu spoznaš Erasmus študente. Naj te ne bo sram napačne izgovorjave ali uporabe napačnih besed. Če bodo videli, da se učiš, te bodo z veseljem popravili in ti boš lahko povadil svoje znanje v praksi. Naj te ne bo sram, na napakah se učimo!

Prejšnji članekZakaj je božič vsako leto zgodnejši
Naslednji članekFacebook prepoveduje 🍑 in 🍆

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.