Nekateri uživat, drugi pa delat

V poletnem času, ko so izpiti za nami in imamo malo več časa, se veliko študentov odloči za študentsko delo.

Kje in kako do študentskega dela?

Pred začetkom dela se je z delodajalcem priporočljivo dogovoriti o pogojih dela, urni postavki, trajanju dela, zahtevah, dodatnih pogojih, internih pravilih v podjetju, roku, v katerem lahko pričakuješ plačilo sicer lahko pride do nesoglasij in nesporazumov. Preden začneš z delom, naj ti delodajalec podpiše in ožigosa en izvod napotnice.

Pred samim začetkom dela se lahko pozanimaš ali je delodajalec reden plačnik študentskega dela ali ne, in sicer na spletni strani www.neplacniki.info.

Med počitnicami je največja ponudba del v proizvodnji in pri enostavnih nestrokovnih delih, kjer lahko študentje zamenjajo redne delavce v času letnih dopustov. Poleti je tudi več sezonskih prostih delovnih mest, kot so npr. delo na plaži, na blagajnah, čiščenje v hotelih, pomoč na recepciji in druga podobna dela.

Mnogi študentje se poleti odpravijo v tujino in potovanje povežejo z delom v tujini. To je povezano z deli au-pair, ozzy pair, poletni kampi. Ob tem se učijo jezika, delajo in dobijo žepnino.

Ponudniki študentskih del objavljajo dnevno svežo ponudbo prostih del v svojih poslovalnicah, nekateri pa tudi na spletnih straneh.

 

Plačilo preko napotnice

Pravno podlago za delo preko študentskega servisa predstavlja napotnica, ki jo je obvezno treba dvigniti na študentskem servisu pred začetkom dela. V nasprotnem primeru gre za „delo na črno“, v primeru inšpekcijskega pregleda plačata delodajalec in študent visoko kazen.

Za daljše obdobje priporočajo stalno napotnico, ki velja eno leto od dneva izdaje oziroma do preteka statusa študenta, če se to zgodi prej. Namenjena je študentom, ki delajo dlje časa, lahko tudi s prekinitvami. Delodajalec pred nakazilom izpolni obračunski list in ga pošlje ustreznemu posredniku dela. Na eno stalno napotnico se tako lahko obračuna več nakazil.

Navadna napotnica pa je namenjena obračunu dela za krajše obdobje.

Po novem Zakonu za uravnoteženje javnih financ je koncesijska dajatev na študentsko delo 23 %.

 

Katera so najbolje plačana študentska dela?

Najbolje so plačana zahtevna strokovna dela, ki se neposredno ali posredno navezujejo na študij. Gre za poučevanje, inštruiranje, programiranje, servisiranje računalniške opreme, projektiranje in inženiring, za izdelavo spletnih strani, izdelavo analiz, vodenje projektov, risanje in oblikovanje, zahtevno obdelavo podatkov, prevajanje in druga podobna dela. Takšna dela so tudi najbolj učinkovita za nabiranje koristnih delovnih izkušenj za vašo nadaljnjo kariero.

V času poletnih počitnic, ko je povpraševanj po delu več kot ponudbe, so temu primerne tudi urne postavke, ki se načeloma glede na preostalo leto znižajo.

 

Urne postavke nekaterih pogostejših študentskih del:

–          preprosta dela v proizvodnji: od 3,90 EUR/uro

–          pakiranje, kuvertiranje, deklariranje: od 3,80 EUR/uro

–          raznašanje letakov: od 4,30 EUR/uro

–          polnjenje polic: od 4,00 EUR/uro

–          selitve: od 6,00 EUR/uro

–          administrativna dela: od 4,00 EUR/uro

–          delo na računalniku: od 4,70 EUR/uro

–          varstvo otrok: od 4,70 EUR/uro

–          prodaja: od 3,90 EUR/uro

–          programiranje: od 6,30 EUR/uro

–          grafično oblikovanje: od 5,70 EUR/uro

–          inštrukcije: od 6,50 EUR/uro.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.