Nikrmana prelomila meje

70. letna plesna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt navdušila!

Medtem ko marsikateri študent niti ne ve, da pod okriljem ŠOU v Ljubljani deluje folklorna skupina, so drugi napolnili Galussovo dvorano Cankarjevega doma in neskončno uživali v še eni izjemni letni predstavi Akademske folklorne skupine France Marolt – tokrat že sedemdesete!

 

Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na največjem odru v Sloveniji – Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. V oseminšestdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade. Skupino trenutno sestavlja 140 članov, razdeljenih v 4 plesne skupine in 2 glasbena orkestra. Umetniški vodja skupine je Anže Kerč, ki je vodenje prevzel od dr. Tomaža Simetingerja.

 

12. maja je tako postavila krono praznovanju 70. obletnice ustanovitve društva. Plesna predstava Nikrmana je skoraj do roba napolnila Gallusovo dvorano, vse zbrane pa očarala in navdušila. Tokratna predstava je bila v znamenju razvoja novih pristopov v folklorni dejavnosti, zasnovana pa s tematiko staroverstva.

Štiri koreografije z naslovi: Kličem sonce, Sonce v snegu, Kamen-železo in Rog obilja so pod vodstvom dr. Tomaža Simetingerja oblikovali mladi slovenski koreografi: Anže Kerč, Anja Cizel, Sašo Žepuhar in Mojca Kostanjevec. S plesnimi koreografijami so se odmaknili od tradicionalnih zasnov in pristopov v folklorni produkciji ter poskušali angažirano odgovoriti na ključna vprašanja (po)ustvarjanja konceptov plesne kulture na Slovenskem. Na odru se jim je pridružil tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič.

 

»Dokazali so, da je celovečerna folklorna predstava ena od kompleksnih zvrsti glasbeno-scenskih umetnosti. S tenkočutnim prepletom klasičnega in modernega na vseh parametrih je predstava Nikrmana prelomila meje in vstopila v širino umetniške svobode. Izvedba na visokem nivoju pa je dokazala, da imajo mladi člani Akademske folklorne skupine France Marolt še vedno vodilno vlogo na tem področju in da pogumno odpirajo vrata prihodnosti.” Radio Slovenija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.