Nina Pušlar: POVEŽITE ŠTUDIJ S SVOJIMI INTERESI

Happy indian young girl student wear headphone watch webinar listen online course communicate by conference video call e learn language in app laugh study with teacher lesson look at laptop at home
Foto: fizkes iz iStock

Tokrat smo se odločili, da se bomo malo ‘pomladili’, hkrati pa se spet vrnili v glasbene vode, zato smo izvedli intervju s študentko Nino Pušlar.

Seveda ste najbrž takoj opazili, da Nino bolje poznate od nekod drugod in ne v prvi vrsti kot študentko – Nina je namreč ena izmed vzhajajočih zvezd na slovenskem glasbenem nebu. Med zvezde jo je izstrelila njena zmaga na Bitki talentov leta 2005, do zdaj je posnela že tri samostojne albume, zadnjega prav pred kratkim. Z Nino smo se pogovarjali predvsem o njenih študentskih letih in o tem, kako je združevala svoje glasbeno udejstvovanje s študijem.

 

Zdravo Nina! Študiraš oz. zaključuješ študij na Gea College Visoki šoli za podjetništvo; kako si doživela svoja študentska leta? Kako si usklajevala svojo glasbeno kariero s študijem?

Študij na Gea College je bil moja izbira zaradi lažje organizacije študija in moje glasbene kariere, kajti gre za precej prilagodljiv študij. Svojih študentskih let vsekakor nisem doživela na način, kot bi ga “morala” in kakor jih doživljajo študentje v pravem pomenu besede, sem pa bila na vseh obveznih predavanjih, vajah in sem vse obveznosti opravljala sproti. S sošolci se na žalost pred/po predavanjih nismo veliko družili, tako da je to obdobje kar nekako šlo mimo mene. Še najbolj imam v spominu 1. letnik, takrat je bilo nekako največ obveznosti in sem tisti letnik doživela najbolj intenzivno. Z usklajevanjem ni bilo večjih težav, na nek način sem bila še bolj organizirana, ker sem si svoj zapolnjen urnik ravno zaradi tega znala dobro prilagoditi.

Kako si predstavljaš, da ti bo tam pridobljeno znanje pomagalo pri tvoji glasbeni karieri; ti kaj že zdaj?

Nekateri predmeti so me bolj pritegnili, sploh ker sem ugotovila, da nekatere stvari že uporabljam oziroma doživljam v praksi; tako sem se velikokrat ‘našla’ v čem. Vedno sem poskušala študijsko snov aplicirati na svoj primer, življenjsko situacijo in sem tako lažje in bolje razumela.

Povezava z mojim primarnim, glasbenim področjem je bila kar očitna, denimo, ko smo obravnavali vstop novega podjetja (v mojem primeru glasbene skupine) na trg. Pritegnili so me tudi pravni predmeti, poslovanje, najbolj me je pritegnil predmet gospodarsko pravo; vse glede ustanovitve podjetja. Še posebej je bilo zanimivo, ko smo imeli na fakulteti organizirana predavanja kakšnih uspešnih podjetnikov.

Ali je smer tvojega študija povsem podrejena tvojemu glasbenemu ustvarjanju ali si na drugi strani lahko predstavljaš, kaj bi počela, če/ko bi se odločila zapustiti glasbene vode? Ali je sicer zate že zdaj mogoče živeti le od glasbe?

Vsekakor vidim povezave, glasbeno ustvarjanje namreč ni samo stanje na odru, ampak gre pri tem tudi v nekem smislu za podjetje, ki ga ustanoviš; če si uspešen z leti raste in se razvija. Glasba je tisto, kar me vodi in kar si želim početi v življenju, in nekako ne razmišljam o tem, kaj bi bilo, če tega ne bi bilo. To si enostavno želim početi in se trudim, ker mi to toliko pomeni. Tudi če z leti sama ne bi bila več na odru, bi si želela svoje znanje prenašati na mlajše; vsekakor bi to moralo biti povezano z glasbenim ustvarjanjem. Včasih so me mikale tudi kozmetične in frizerske ‘vode’, potem je prišla v moje življenje glasba. Mislim, da znanje, ki ga tam podajajo, pride prav na vseh področjih, ni pa že vnaprej determinirano, kaj boš počel.

Veliko mi pomeni, da lahko živim od glasbe, in upam, da bo šlo v nadaljnje vse skupaj še navzgor, je pa za tem ogromno truda, da prideš do stopnje, ko se ti začne vračati investicija, ki jo v glasbo vlagaš. Še vedno je veliko investiranja, vendar se zavedam, da investiram vase, in zato nikoli nimam pomislekov.

 

Ali si lahko izkusila vse sladkosti študentskega življenja; žuri, potovanja, …? Ali se počutiš kaj prikrajšano, misliš, da moraš kaj nadoknaditi?

Ne, ne počutim se prikrajšane, čeprav ničesar od tega nisem doživela. Moji študentski žuri po navadi izgledajo tako, da sem sama na odru in potem študenti žurajo z mano. Takrat tudi jaz na odru pustim energijo, ki jo imam v sebi in sem tako v nedeljo ravno tako utrujena, kot če bi ves vikend prežurala. Takih koncertov za študente je kar nekaj in so meni osebno res najboljši – vsi smo približno iste starosti in zato na nek način še bolj povezani. Z veseljem opažam, da imajo radi mojo glasbo, in tako se imamo skupaj fino – takih žurov se zelo veselim.

 

Kaj pa izobraževanja na področju glasbe, imaš še kakšne načrte/želje na tem področju? Kakšna je tvoja glasbena izobrazba?

Moja glasbena izobrazba je nižja glasbena šola, in sicer 6 let prečne flavte. Sicer se izobražujem največ sama, v ta namen poslušam res veliko glasbe, tudi take, ki mi je bila nepoznana.

Potrebne so tudi stalne pevske vaje, vsakodnevno vadim pevsko tehniko, vokal, pa tudi inštrumente (zdaj se učim tudi klavirja). Ni torej v prvi vrsti pomembno, kakšno šolo, izobrazbo imaš, to je sicer seveda lahko samo pozitivno, ampak je bolj pomembno, kaj vložiš v sebe, ko stremiš k temu, da si čim boljši. Sicer raje, kot da bi brala note (ki jih sicer znam brati), zaigram pesem po svojem občutku, to me bolj fascinira, tako včasih pojem in igram.

Kako gledaš na obštudijske dejavnosti, kaj bi po tvojem mnenju moral študent še dodatno početi ob študiju, da bi povečal svoje zaposlitvene možnosti? Kakšne obštudijske dejavnosti si gojila ti, če si imela sploh čas zanje?

Super je, če imaš poleg študija tudi veliko drugih stvari, ki te izpolnjujejo. Moje glasbeno izobraževanje je bilo definitivno sodelovanje z Janom Plestenjakom in njegovo ekipo na turneji Klasika. Tam sem se ogromno naučila in tega ti ne da nobena šola. Potrebno se je podati v svet in enostavno biti realen, delati v praksi, iskati priložnosti.

Kar se tiče hobijev, predvsem prevladuje šport, ker na ta način dam ven negativno energijo in morebitne napetosti.

 

Ali te zanima še kakšen drug študij?

Poleg Visoke šole za podjetništvo sem se takrat sicer vpisala še na študij fizioterapije, vendar zaradi visoke omejitve nisem bila sprejeta. To je bila sicer bolj čudna poteza in še vedno ne vem, kaj sem takrat razmišljala, pri tem imam v mislih to, da se moje življenje nikoli ni vrtelo okoli tega. Študij, ki sem ga izbrala, mi zelo ustreza in sem povsem zadovoljna.

Hvala za tvoj čas in odgovore in veliko sreče na glasbeni poti še naprej!

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.