Nov rektor v Ljubljani bo?

Okoli 3500 volilnih upravičencev Univerze v Ljubljani bo danes izbiralo novega rektorja za obdobje 2013-2017. Izbirajo lahko med Ivanom Svetlikom in Jožefom Duhovnikom. Rezultati bodo predvidoma znani že zvečer.

 

Volitev se bo tokrat lahko udeležilo slabih 3000 zaposlenih na članicah univerze ter okoli 550 študentov elektorjev. Po statutu ljubljanske univerze rektorja za dobo štirih let volijo visokošolski učitelji, znanstveni delavci in visokošolski sodelavci, zaposleni na univerzi. Volilno pravico imajo tudi študenti, ki jim pripada ena petina glasov od skupnega števila glasov prej naštetih zaposlenih. Volitve potekajo istočasno na vseh članicah univerze.

 

Posamezni volilni upravičenci se javno večinoma ne opredeljujejo, se je pa študentski svet univerze konec maja odločil odreči podporo obema kandidatoma, ker da naj ne bi ponudila konkretnih odgovorov na zelo preproste probleme. A mnenje študentskega sveta ni zavezujoče za študente elektorje. Svetlik s fakultete za družbene vede, sicer tudi nekdanji minister za delo, meni, da ima dovolj podpore za izvolitev. V programu poudarja prizadevanje za ustvarjanje ugodnega okolja za delovanje na treh področjih, to pa so podpora zaposlenim in študentom, internacionalizacija ter povezovanje.

 

Duhovnik prihaja s fakultete za strojništvo, za rektorja pa je neuspešno kandidiral že pred štirimi leti. Duhovnikov program sicer sloni na akademskih vrednotah, odličnosti v znanosti in umetniški ustvarjalnosti ter urejenem delovanju univerze kot celote.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.