Novosti v programu Erasmus +

Prijavitelje obveščamo, da je bila 15. 12. 2017 objavljena 2. dopolnjena različica Vodnika po programu Erasmus+ za leto 2018, ki je prinesla precej sprememb. Vabimo vas, da si ogledate novi Vodnik, v nadaljevanju pa smo za vas pripravili izbor nekaterih bistvenih sprememb.
1. Splošne spremembe: 

– Spremenjen je rok za oddajo prijav na prvi prijavni rok, in sicer iz 2. na 15. februar 2018. Pri drugem (26. april) in tretjem roku (4. oktober) ni sprememb. 
– Pri izračunavanju potnih stroškov je uvedena novost »expensive travel costs of participants«, ki je zamenjala in nadgradila dosedanje »expensive domestic travel costs«. V praksi to pomeni, da bodo upravičencem povrnjeni potni stroški v maksimalni višini 80 % upravičenih stroškov, če bodo dokazali, da jim pavšal za potne stroške, ki jim pripada glede na razdaljo, ne pokrije 70 % dejanskih potnih stroškov. 
– Pri Ključnem ukrepu 1 je bil pri potnih stroških pavšal za pot za zadnji pas (nad 8000 km) povečan iz 1.300,00 na 1.500,00 EUR. 


2. Nadaljevanje izvajanje prve faze Evropske solidarnostne enote skozi program Erasmus+
 

Novi Vodnik ukinja Evropsko prostovoljsko službo in namesto nje uvaja Prostovoljske projekte. Gre za nadaljevanje izvajanja 1. faze Evropske solidarnostne enote, ki bo do sprejema samostojne pravne podlage ter s tem samostojnega programa Evropska solidarnostna enota potekala v okviru programa Erasmus+. 

Pravila in pogoji za izvajanje Prostovoljskih projektov so v veliki meri enaki kot so bili pri Evropski prostovoljski službi, zato na področju prijavljanja in izvajanja Prostovoljskih aktivnosti vsaj na prvih dveh rokih v letu 2018 ni pričakovati večjih sprememb. Nekaj sprememb pa Prostovoljski projekti v primerjavi z EVS-om vendarle prinašajo, in sicer: 

– Uvedba komplementarnih aktivnosti: V okviru Prostovoljskih projektov (Volunteering projects) je po novem možno izvajati tudi “Complementary activities aiming at strengthening the impact of the project”. To je enako kot je bilo v letu 2017 omogočeno v okviru Strateških projektov EVS. 

Vodnik 2018 “complementary activities” opredeljuje takole (objavljamo v angleškem jeziku, ker uradnega prevoda vodnika še ni na voljo): 

 “Additionally, the project may include the organisation of relevant side activities to reach its objectives as well as to strengthen its systemic impact on the local, regional, and/or European level. These complementary activities could also aim at raising awareness of the value of volunteering for young people and for communities as well as strengthening the recognition of the skills and competences gained by the volunteers. Those activities could be job shadowing, meetings, workshops, conferences, seminars, training courses, coaching, etc.”
 

– Akreditacija odslej Znak kakovosti: Akreditacija se odslej imenuje Znak kakovosti. Organizacijam, ki že imajo odobreno akreditacijo za izvajanje EVS-a, bo Znak kakovosti podeljen samodejno. Dodatna sprememba glede akreditacije je, da bodo morali biti vsi partnerji akreditirani šele na prvi dan aktivnosti in ne več na dan prijavnega roka. Bo pa moral veljavno akreditacijo na dan prijavnega še vedno imeti prijavitelj projekta. 

– Obvezna registracija udeležencev iz programskih držav na portalu ESE in obvezna uporaba orodja PASS za izbor udeležencev pri aktivnostih, ki potekajo v programskih državah:
 Vsi udeleženci, ki prihajajo iz programskih držav, morajo biti obvezno vpisani/registrirani na portalu Evropske solidarnostne enote. Poleg tega morajo tudi organizacije pri aktivnostih, ki potekajo v programskih državah, udeležence OBVEZNO izbrati iz baze ESE s pomočjo orodja PASS

– Sprememba maksimalnega števila udeležencev v skupinski prostovoljski aktivnosti: V njih lahko odslej sodelujejo skupine najmanj 10 in največ 40 udeležencev (in ne več 30 kot doslej). 

– Skupna dolžina trajanja prostovoljskih aktivnosti: Udeleženec lahko gre najprej na kratkoročno in nato še na dolgoročno prostovoljsko aktivnost, vendar ti dve aktivnosti v skupnem trajanju ne smeta presegati 12 mesecev. 

– Individualna podpora za udeleženca, ki opravlja prostovoljsko aktivnost v Sloveniji, se je povišala iz 3,00 EUR/dan na 4,00 EUR/dan. 

– Organizacijska podpora za Slovenijo okviru prostovoljskih aktivnosti se je povišala iz 19,00 EUR/dan na 20,00 EUR/dan. 

– Skupinska prostovoljska aktivnost lahko traja samo od 2. tednov do 2. mesecev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.