Obštudijske dejavnosti

Na fakulteto se vpišemo z namenom pridobivanja določenih znanj in pa formalnega potrdila o doseženi izobrazbi.

Realnost današnjega časa je, da študira zelo velik odstotek populacije in zato nam sama diploma pogosto ne zagotavlja več avtomatično ustrezne zaposlitve, ampak moramo za svoje izpopolnjevanje narediti še kaj več.

S tem „kaj več“ se tekom študentskih let lahko „gradimo“ ne samo kot strokovnjak, ampak tudi kot celostna oseba. Širši pogled na stvari nam namreč pomaga tudi pri osebnostni rasti. Seveda pa je potrebno biti pozoren, da nam te dodatne dejavnosti ne zameglijo pogleda na temeljni cilj – dokončanje študija. Navedenih bo nekaj možnosti, ki naj vam bodo v razmislek, seveda pa si boste svojo izobraževalno pot izbrali sami.

Strokovna predavanja

Dokaj blizu študijskim klopem in vendar njihova kvalitetna dopolnitev so predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, ki se dogajajo na fakultetah, v knjižnicah in tudi v drugih ustanovah. Izkoristite zanimiva in koristna predavanja, ki so hkrati izvrstna možnost za izpopolnjevanje znanja, ki ga boste odnesli s fakultete. Predavanja so večinoma brezplačna.

Študentska strokovna tekmovanja

Če ostanemo na strokovnem „teritoriju“, vam bodo tudi na fakulteti na voljo različna tekmovanja iz znanja strokovnega področja ali delo na različnih projektih (spremljajte oglasno desko in spletne strani!). Odveč je poudarjati, kako odlična možnost za študijsko in drugačno izpopolnjevanje je to.

Študentsko delo

Druga možnost za širjenje obzorij, pri kateri lahko intenzivno združujete prijetno s koristnim, je študentsko delo. Seveda je na trgu cela vrsta del (v teh časih morda malo manj, z nekaj iznajdljivosti pa dela še vedno ni problem najti); zelo koristno je, da si poiščete delo, ki je povezano z vašim študijem. Ne samo, da se boste na tak način lahko naučili mnogo koristnih stvari, ki vam bodo koristile tudi pri študiju, imeli boste tudi možnost spoznati ljudi, ki vam bodo kasneje lahko koristili pri iskanju zaposlitve. V najboljšem primeru bo oseba, pri kateri delate kot študent, celo vaš bodoči delodajalec. Ne najmanj pomembna stvar je tudi, da si na tak način prislužite nekaj denarja.

Udejstvovanje v društvih

Odlična možnost za sklepanje novih poznanstev in pridobivanje najrazličnejših izkušenj so tudi različne študentske organizacije in društva. Teh je pravo malo morje in so podrobneje opisana že na drugem mestu. Naj na tem mestu le omenim študentske svete, študentske organizacije, študentske klube, mednarodna strokovna združenja študentov itd. V vse našteto se imate možnost vključiti, seveda pa je najprej potrebno približno vedeti, kaj ponujajo in kaj si od morebitnega članstva lahko obetate.

Tečaji

V današnjem času je, kot že veste, zelo pomembno znanje tujih jezikov. Na voljo so številni tečaji, pogosto zelo ugodni. Vseeno se tu splača dati nekaj več poudarka kvaliteti, saj je slab jezikovni tečaj tako zapravljanje časa kot tudi denarja. Preden se odločite za obiskovanje tečaja, se pozanimajte o referencah predavatelja.

Ne pozabite na šport

Povsem drugo področje, na voljo so vam tudi športni tečaji najrazličnejših vrst po nižjih cenah. Izbirate lahko med tenisom, potapljanjem, plezanjem, borilnimi veščinami, plesom, klasično in tajsko masažo, golfom, jadranjem, jezdenjem, smučanjem in še mnogočim. Šport je tako eden najboljših načinov za spoznavanje ljudi, obenem je tudi obvezen spremljevalec kvalitetnega študija. Nič ne zbistri, od vseh podatkov natrpane in izčrpane glave, bolj kot sproščujoč tek ali podobna športna aktivnost. Vključite šport v svoje vsakodnevno študijsko življenje!

Potovanja

Eden izmed najboljših načinov za spoznavanje samega sebe in sveta okoli sebe so različna potovanja; prav zato precej študentov veliko potuje (poleg tega imajo v študentskih letih za to lahko dovolj časa). Ni nujno, da se odpravite na pot okrog sveta že takoj na začetku prvega letnika, zadoščenje bo mnogo večje, če se boste na to pot odpravili s precej opravljenimi izpiti v žepu, na primer v času absolventskega staža, morda se vam bo prav tam utrnila ideja za naslov vaše diplomske naloge.

Izplača se iskati poceni, subvencionirana potovanja, organizirana s strani študentskih organizacij. Tako lahko potujete poceni in v dobri družbi.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.