Izumljena očala proti barvni slepoti

Different ophthalmologist tools on white background, flat lay
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Desetletni Cayson Irlbeck iz ameriškega mesta Johnston (Iowa) ve, kako neprijetne so težave pri videnju barv. A čeprav ga barvna slepota spremlja od rojstva, sedaj po zaslugi posebnih očal spoznava svet, ki je nam ostalim – normalen.

Cayson do sedaj ni bil zmožen ločevanja med vijolično in modro ter rdečo in zeleno barvo. A raziskovanje na internetu mu je prineslo možnost, da to napako odpravi. 300 dolarjev je bila cena za očala kalifornijskega podjetja EnChroma, za katere je 50 odstotna možnost delovanja – toda družina Irlbeck je imela srečo in 300 dolarjev ne bi moglo biti bolje porabljenih. Očala so namreč popolnoma odpravila dečkovo barvno slepoto, ki sedaj navdušeno vidi vse barve: »Tako neverjetno! Barve so tako barvite in na nek način je čudno, ker nikoli nisem videl teh barv, a sem vedel, kaj so bile.«

Očala EnChroma uporabljajo optični filter, ki odstrani določene valovne dolžine svetlobe in tako omogoča barvno slepim boljše zaznavanje barve. Ali bi podobna očala pomagala tudi osebam, ki verjamejo v rasno in nacionalno superiornost?

RU

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.