OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU!

Ekologija je danes zakon, vsaj na deklaratorni ravni. Kljub temu pa na svetovni ravni celovitega pravno zavezujočega dogovora na žalost – kot smo lahko videli v Københavnu – praktično ni mogoče doseči.

Vse to pa za aktiviste na lokalni ravni ni izgovor, da se ne bi aktivirali in poskušali s svojim trudom, željo in voljo doseči izboljšanje stanja v okolici krajev, kjer živijo. Prav tako si prizadevajo doseči spremembo miselnosti vseh ljudi in jim predstaviti onesnaženje kot skupen, vendar vsaj do določene mere tudi rešljiv problem.

Podobno so verjetno razmišljali organizatorji prihajajoče čistilne akcije z ambicioznim imenom ‘Očistimo Slovenijo v enem dnevu’. Ekologi brez meja, kot se imenujejo, se nadejajo, da bo šlo za doslej največjo prostovoljno čistilno akcijo v Sloveniji. Z aktiviranjem čim večjega števila prostovoljcev želijo namreč očistiti več kot 10.000 popisanih divjih odlagališč in iz njih odstraniti več kot 20.000 ton odpadkov – ti so seveda nevarni za okolje, ogrožajo pa tudi podtalnico, ki je za Slovenijo najpomembnejši vir pitne vode.
Svoj vzor so organizatorji našli v estonski akciji ‘Let’s do it 2008’, v kateri je skupina 50.000 prostovoljcev v Estoniji v zgolj petih urah iz narave odstranila 10.000 ton odpadkov.

Organizatorji so najprej s posebno programsko opremo odkrili vsa nahajališča in jih kartirali, potem pa aktivirali to ogromno število prostovoljcev in vse te odpadke iz narave tudi odstranili. Izračunali so, da bi z običajnimi čistilnimi postopki država za tako količino odpadkov potrebovala tri leta in porabila 22 milijonov evrov!

Organizatorji pričakujejo, da se bo v Sloveniji akciji pridružilo več kot 200.000 prostovoljcev, in sicer iz vseh struktur, ne glede na razlike (starostne, spolne, ideološke, politične in druge), ki obstajajo med nami. Tako naj bi doslej verjetno največja ekipa prostovoljcev, strokovnjakov, članov nevladnih organizacij, podjetij, prostovoljnih društev, tabornikov, skavtov, vojske in drugih akterjev slovenske družbe v enem dnevu počistila odpadke, ki so odvrženi v gozdovih, na hribovskih poteh, obrežjih rek in morja, ob poteh in cestah v urbanem okolju in tudi v naseljih in vaseh.

Število prostovoljcev, ki se bodo akciji, ki se bo zgodila 17. aprila 2010, pridružili, se nenehno povečuje. K sodelovanju bodo organizatorji povabili vse slovenske šole, vrtce, fakultete, zavode, okoljske organizacije, vladne in nevladne inštitucije. Prav tako so organizatorji aktivirali skupino na popularnem Facebooku, ki trenutno združuje okrog 17.500 članov.

Cilj akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je po besedah organizatorjev na spletni strani www.ocistimo.si zmanjšati količino odpadkov v naravi, očistiti ulice, sprehajalne poti, mestna središča ter dvigniti osveščenost prebivalcev Slovenije o problematiki odpadkov.
Pomen akcije je tudi simbolne narave – čas je namreč, da Slovenci dokažemo, da kljub medsebojnim razlikam zmoremo stopiti skupaj, ko gre po eni strani za problem, po drugi pa predvsem dobrino, ki se tiče vseh!

Delovati prostovoljno v dobrobit vseh daje posamezniku dober občutek. Tudi delo v skupini je lahko zelo prijetno in stimulativno. Prav tako je korist čistilnih akcij tudi povsem praktične narave – lep izgled okoliša in narave sploh je lahko prava paša za oči, pa tudi dodatna spodbuda za prijetne sprehode v naravo (tudi ali predvsem v dvoje).

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.