Od Črtice do Čiste jebe – veliki koncert ob 20. obletnici skupine Mi2 z gosti

Četrtek, 3. december 2015 od 19.30, Hala Tivoli, Ljubljana, Slovenija.

Avtohtoni slovenski rokerji Mi2, ki že 20 let orjejo slovensko glasbeno ledino, bodo 3. decembra 2015 v slovenski Hali Tivoli z velikim koncertom praznovali častitljivi jubilej, s koncertom, poimenovanem Od Črtice do Čiste jebe. Fantje iz Rogatca na Štajerskem so se svojo neposredno iskrenostjo, humorjem, razgledanostjo, igrivostjo, razumevanjem slovenskega človeka vtisnili v srca premnogim generacijam v naši državi, ki so jih prepričali tako rekoč z dvema ducatoma uspešnic, kot tudi ostalimi skladbami z njihovih sedmih albumov. Nastopili so na skoraj 1.000 koncertih, v živo jih je videlo vsaj pol milijona Slovencev in samo na poteh na koncerte so prevozili okoli 200.000 kilometrov.

 

Obeleževanje svoje dvajsetletnice so pričeli z izdajo zadnjega albuma Čista jeba, ki je požel odlične kritike tako občinstva, kot tudi novinarjev in poznavalcev, nato z istoimeno turnejo po slovenskih klubih, nadaljevali so s predvajanjem dokumentarnega filma Kdo = Mi2?, ki govori o njihovi karieri, včeraj pa so na novinarski konferenci v Kinu Šiška spregovorili o koncertu, ki bo 3. decembra v Hali Tivoli.

 

V Kinu Šiška so člani skupine Mi2, Jernej Dirnbek – Dimek, Tone Kregar – Tonč in Egon Herman, ob gostu Gorazdu Sedmaku – Gogi iz skupine Zmelkoow, in ob vodenju Jureta Longyke, predstavili svoj koncertni veliki finale letošnjega praznovanja 20. obletnice skupine, ki bo 3. 12. v Hali Tivoli z imenom Od črtice do Čiste jebe. Čeprav je prodanih že tri četrtine vseh vstopnic, koncert pa je šele čez 50 dni, so fantje omenili, da ne razmišljajo o Dvorani Stožice, saj kot sta dejala Dimek in Tonč, si leta nazaj niso niti upali predstavljati, da bodo kdaj imeli koncert v Hali Tivoli in je zanje le-ta poseben, simbolni prostor. Vsi člani benda so se namreč ravno v tej dvorani srečali z veliki imeni rock n’rolla in tudi zato si želijo izpeljati svoj koncert ravno v tej dvorani. “Ne smemo pozabiti, da so v Hali Tivoli gostovali že Queen, Pearl Jam, Nirvana, Green Day, Motörhead, Toto … Stati na takem odru je lahko samo lepo.”

 

Tone Kregar – Tonč je napovedal, da si lahko njihovi fani obetajo do tri ure trajajočo rock’n’roll mašo in bodo tudi glede tega končno prišli na svoj račun, saj bi ponavadi radi igrali dlje, kot jim to dovolijo organizatorji raznih koncertnih dogodkov. “Mislim, da bo dvorana kipela od glasnega rock’n’rolla, od sporočilnih besed, predvsem pa od velike povezanosti tako benda kot poslušalcev.”  Dimek pa je dodal,  da se resnično veselijo in da komaj čakajo ta koncert. V morda triurnem koncertu se obetajo tako vse njihove največje uspešnice, kot so Črtica, Sladka kot med, Samo tebe te imam, Čakal sn te ko kreten, Pa si šla, Oda gudeki, Pojdi z menoj v toplice, Zbudi me za 1. maj, Moja teta Estera, Ti nisi ta in Čista jeba, kot tudi tiste skladbe, ki jih poznavalci morda že pogrešajo na koncertih. In kot so dejali na tiskovni konferenci – ta koncert bo po njihovem okusu, po okusu – fanov, vsekakor pa bo šlo za pregled njihovega 20-letnega dela. In kot je še povedal Tonč – vse koncerte jemljejo zelo resno in na vsakem se maksimalno potrudijo, kar lahko še posebej pričakujemo tudi na koncertu v Hali Tivoli 3. decembra.

 

Kot so povedali, bodo koncertni oder naprej dodobra zagreli Zmelkoow, s samostojnim nastopom. Sodelovanje je pevec in kitarist skupine Goga razložil takole: “Mi smo bili že kar nekajkrat skupaj na odru, skupaj smo celo nekaj prepevali, nekaj tudi samo skupaj ‘krulili’, tako da se že malo poznamo.” Član skupine Mi2 Egon Herman je povedal, da so se zanje odločili, ker so z njimi kompatibilni po idejah, po glasbi in ker se z njimi razumejo. Tudi generacijsko smo povezani, predvsem pa smo se zanje odločili, ker so nam dolžni uslugo, saj so tudi oni nas povabili na njihovo obletnico, zdaj nam bodo pa to vrnili … pa tudi moji otroci jih poslušajo v avtu,” pa se je pošalil Tonč. Oboji smo skrajno nekonfliktni in se odlično razumemo.

 

Zmelkoow sicer ne bodo edini gostje – glede teh se še vedno dogovarjajo, ideja je tudi to, da bi zaigrali v prvi postavi – na njihovem koncertu, a kot so omenili: to bo predvsem koncert Mi2.

 

Kaj skupini Mi2 pomeni 20 let delovanja na glasbeni sceni? Dimek je dejal, da se spet počuti starega 20 let, Egon pa tako, kot se je počutil na začetku. Takrat Tonč ni niti pomislil na to, da bodo skupaj toliko časa in da bodo ta jubilej proslavili na takšen način. “Če bi na začetku tako razmišljali, ne bi nikoli 20 let skupaj obstali in tudi tega koncerta ne bi bilo,” nam je dejal Tonč, Egon in Dimek pa sta – v šali – dejala, da sta to seveda predvidevala. »Nas pa zaenkrat žene še vedno ista energija in jaz upam, da bo še nekaj časa vztrajala,« je dodal Dimek. Koncert ob 20. obletnici pa je skoraj natanko 20 let po njihovem prvem koncertu, ki so ga imeli 1. decembra leta 1995, ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u, ko so ob drugih skupinah izvedli prav poseben 20-minutni performans, na katerem je bilo redkim jasno, za kaj gre.

 

Po vseh teh letih, pa fantje še vedno držijo skupaj. “Še vedno si z veseljem damo roko, ko pridemo skupaj, se ‘režimo’ v kombiju, ko se peljemo na ‘špil’ in gremo dobre volje zjutraj narazen,” je povedal Dimek, pritrdil pa mu je tudi Egon. “To je bistvo vsega našega druženja in igranja.

 

Po 20 letih se fantje lahko ozrejo na številne lepe spomine. “Ko smo prvič igrali na Rock Otočcu, se nam je zdelo super. To je bilo okoli 18 let nazaj in takrat smo začeli verjeti, da smo rock bend. Ali pa izlet v Sarajevo, kjer smo igrali v počastitev Indexom,” se je spominjal Dimek. Egon pa se je spomnil Beograda, v katerem so igrali kot predskupina Lačnega Franza, kjer so se zelo zabavali. Seveda pa so številni spomini vezani na koncerte po Sloveniji, kjer so imeli veliko večino koncertov in domača publika jim je, tako kot tudi oni publiki, že od samega začetka prirastla k srcu, kar se odlično sliši tudi v njihovim številnih pesmih, ki so jih naredili prav zanje.

 

Skupina je dala v prodajo vstopnice tudi v posebni akciji Midva na Mi2, kar pomeni, da so na voljo vstopnice za vse vrste parov, ne glede na »tip povezanosti«, po nižji ceni za dva. Za zvok pa bodo še posebej poskrbeli, saj se zavedajo, da so velike športne dvorane lahko glede tega problematične, za kar bo še posebej poskrbela izkušena ekipa.

 

Na tiskovni konferenci pa so se ozrli tudi po zadnjem, že sedmem singlu z zadnje plošče Čista jeba, ki so ga ravnokar »lansirali« na slovenskih radijskih postajah, Beli grad – zaljubljeni blues, ki spominja na skladbe, ki so jih igrali na Balkanu v 70-ih letih prejšnjega stoletja.  Tudi Tonč je izjemno zadovoljen s skladbo, ki jo ne le rad poje, ampak jo rad tudi sliši.  Gre za najbolj čutno in verjetno najlepšo skladbo z njihovega zlatega albuma Čista jeba. Beli grad, za razliko od predhodnega, rockovsko udarnega singla Moje muze, prinaša nov zvok: »Ljubezenski song je posnet v maniri bluesovskih klasik iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, kar je nekaj novega v zvoku, ki ga je občinstvo dosedaj slišalo na naši plošči,« izpostavlja avtor besedila Jernej Dirnbek. V skladbi pozorno uho lahko zazna pridih Jugo rock balad iz tega obdobja, poleg nalezljive melodije pa ga odlikuje izredna vokalna interpretacija, ki jo je zagrešil – kdo drug kot – pevec skupine Tone Kregar – Tonč. Mi2 z njim najavljajo jubilejni koncert, ki bo 3. decembra 2015 v ljubljanski Hali Tivoli.  

  •  Predprodajna cena vstopnic: 19,00 EUR.
  • Posebna akcija za pare in prijatelje »Midva na Mi2« (dvojna vstopnica): 34,00 EUR.
  • Spletna prodaja: www.eventim.si
  • Predprodajna mesta: Hiše vstopnic Eventim Si (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Hiša športa Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje, Klicni center: 1977) in partnerska prodajna mesta: Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, Kompas, (K)kiosk, 3DVA Trafika, Mercator Hipermarket, M Holidays, Svet Knjige in Palma turistična agencija.
  • Telefonska prodaja vstopnic: 01 42 05 000

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.