Odgovorna zabava za 600 mladih iz cele Evrope

V Mariboru je potekala otvoritev konference AGMaribor 2013, ki je prva v Slovenijo pripeljala več kot 600 mladih predstavnikov mreže Erasmus Student Network iz več kot 35 različnih držav Evrope. Prvič je v štajerski prestolnici tako veliko skupino tujih študentov poleg novega župana mesta dr. Andreja Fištravca nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Po otvoritveni svečanosti, ki je med drugim tudi naznanila pester štiri dnevni program, se je dogajanje preselilo v enega izmed znanih mariborskih klubov, kjer so se mladi do jutranjih ur veselili v znamenju odgovorne zabave.

Konferenca AGMaribor 2013 je letna generalna skupščina Erasmus študentske mreže – Erasmus Student Network, neprofitne študentske organizacije, ki na mednarodni ravni podpira in razvija študijsko mobilnost. Skupščina je najpomembnejši mednarodni dogodek ter hkrati najvišje odločevalno telo organizacije. Na tej osrednji letni konferenci se srečajo predstavniki vseh sekcij iz 35 različnih držav z namenom izvolitve novega mednarodnega odbora, letnega proračuna, sprejetju novih smernic v skladu z usmeritvami evropske komisije in odobritvi nosilnih projektov. Hkrati potekajo formalne in neformalne delavnice, predavanja in druženja, ki so najboljši način za izmenjavo dobrih praks iz vseh evropskih koncev ter za promocijo mobilnosti na lokalni in nacionalni ravni.

Čast priprave in izvedbe tega najpomembnejšega dogodka organizacije je letos pripadla študentskemu društvu Erasmus pri Univerzi v Mariboru, ki je lani na volitvah premagalo konkurenco  s svojim programom in organizacijsko ekipo ter tako pripeljalo ta največji dogodek v deželo pod Alpami. Društvo, ki deluje izključno na bazi prostovoljnega dela, je prav posebej ponosno na dva dosežka. Najprej, da je velika večina tujih udeležencev prvič prišla v Slovenijo izključno zaradi konference AGMaribor 2013, drugič pa, da je sem pripeljalo primere dobrih praks aktivnih mladih iz celotne Evrope, ki so aktivno vključeni v določene družbene procese, s čemer gradijo svojo prihodnost in kariero.

Glede na to, da spadajo h konferenci tudi sproščeni družabni dogodki, ki se odvijajo pozno v noč, so se organizatorji tudi tokrat povezali s podjetjem Pernod Ricard Slovenija, ki z organizacijo IESN v Evropi že skoraj tri leta izvaja program odgovorne zabave Responsible Party. Organizirali so izobraževanje za prostovoljce študentske organizacije, ki so odigrali glavno vlogo pri izvajanju odgovorne zabave Responsible Party. Ob uživanju nočnega življenja so mlade ozaveščali glede uživanja alkohola, na zanimiv način podajali informacije in spodbujali k odgovornemu uživanju alkohola. Cilj odgovorne zabave je omejevanje prekomernega uživanja alkoholnih pijač med mladimi in preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, saj odgovorno pitje prinaša kvalitetnejšo zabavo, prihodnje jutro pa je spomin nanjo prijetnejši. “Responsible Party Ambasadorji” so študentje, ki pomagajo dvigovati zavest odgovornega pitja in širijo svoje znanje o nevarnostih alkoholiziranosti med svojimi sovrstniki. Tekom zabave udeležencem ponujajo brezplačne stekleničke vode in spodbujajo zmerno uživanje alkohola, opravljajo informativne preizkuse alkoholiziranosti z alkotesti, pojasnjujejo in odgovarjajo na vprašanja povezana s temo odgovornega uživanja alkohola, opozarjajo na varno vračanje domov. Za udeležence Responsible Party AGM je bil z zabave organiziran prevoz s posebnim avtobusom.

 

Na podlagi slišanih vtisov udeležencev lahko zaključimo, da sta tematika in animacija zabave mlade spodbudila k razmišljanju. Večina vprašanih je poudarila, da bi takšne vrste zabav morali organizirati večkrat.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.