Odlašate? Tega se LAHKO odvadite

Dr. Wayne W. Dyer v svoji knjigi Življenje kot igra zanimivo piše o odlašanju. Piše, da ste, če je odlašanje vaš redni spremljevalec, pravzaprav v dobri družbi, saj je taka večina ljudi. Odlašanje samo po sebi ni problem, problem je, če vas to moti.
Ene izmed najbolj pogostih fraz ljudi, za katere je značilno obnašanje, so ‘Upam, da …’, ‘Želim si, da …’ in ‘Morda bo …’. Želja sama po sebi ne more doseči svojega cilja, če ostane le pri njej in ni podprta z delovanjem v smeri, da bi se dejansko nekaj premaknilo v smer njene uresničitve, četudi z majhnimi koraki.

Podobno je tudi pričakovanje, da se bodo stvari (karkoli že pač – partnerski odnos, odnosi na delovnem mestu, prijateljski odnosi …) ‘že nekako’ izboljšale. Vendar se same od sebe stvari žal ne izboljšajo. Potrebne je nekaj konstruktivne akcije v smer, da bi se dejansko kaj premaknilo.

Razlog za odlašanje je lahko v tem, da se posameznik boji, da stvari ne bi naredil dobro in je potem raje ne stori – tako varljivo ohranja dobro samopodobo, na drugi strani pa si odteguje morebitno zadovoljstvo. Delati dobro ali ne delati po navadi pomeni slednje. Dovolj je delati in napredovati.

Veliko je tudi takih, ki s kakim projektom odlašajo do skrajnega roka, morebitno nemarno opravljen izdelek pa posledično opravičijo s tem, da ‘tako ali tako ni bilo dovolj časa’. Ali pa recimo, da vsem v okolici razlagajo, kako ‘ogromno’ dela imajo – vendar pa se velikokrat izkaže, da večino časa porabijo za samo razlaganje (če bi ga imeli tako ‘ogromno’, niti ne bi imeli časa iskati pomilovanje), čas pa jim medtem odteka in nato lovijo zadnje roke in se takrat zelo obremenijo, da stvar približno dobro naredijo. Pa so imeli čisto dovolj časa za sproščeno delo.

Stranski učinek odlašanja je žal tudi dolgčas – Dyer pravi, da dolgčas pomeni, da človek ni sposoben izkoristiti sedanjih trenutkov za to, da bi počel stvari, ki ga veselijo in da je dolgčas definitivno izbira. Dolgčas se namreč da vedno pregnati, le nekaj energije in iznajdljivosti je potrebne, da v trenutni situaciji (ne glede na to, ali je to dolgočasen sestanek, govor, predavanje … ) najdete nekaj, kar vas pritegne oziroma veseli.

Odlašanje sicer ponuja kar nekaj priročnih izgovorov oziroma dejavnikov, ki osebo odvračajo od tega, da bi začela neko dejavnost – tako se lahko brez problema izogne neprijetnim dejavnostim; za vse okrivi druge; ni se ji potrebno spreminjati; drugim se lahko smili; izogne se morebitnemu neuspehu, če bi se stvari dejansko lotila; morda utegne celo prepričati koga, da stori kaj namesto nje.

Pa vendar je vse to zgolj tolažba, ki posameznika odvrača od doseganja večjega zadovoljstva. Dyer zato predlaga nekaj tehnik za odpravljanje odlašanja.

Ena izmed bolj zanimivih je odločitev, da boste življenje živeli v petminutnih obdobjih. Namesto tega, da ostajate pri velikih besedah in načrtih, se raje odločite, kaj bi lahko počeli v naslednjih petih minutah, da bi delali, kar vam nudi zadovoljstvo. Vedno razmišljajte o tem, kaj lahko storite ZDAJ.

Dyer predlaga tudi odločitev, da nam ne bo nikoli več dolgčas. Ta odločitev zahteva nekaj kreativnosti. Monotono predavanje lahko prekinete s provokativnim vprašanjem (no, raje ne preveč … imejte mero), lahko urite svoj spomin s pisanjem večmestnih števil, ki jih potem skrijete in iz glave obnovite … Kar koli, le da vam zunanje okoliščine ne bodo več nudile izgovora za vaš lasten dolgčas.

Pomembno je tudi, da preprosto začnemo, čeprav z majhnimi koraki. Ni si odveč zapomniti, da ravno dejavnost da motivacijo za povečano dejavnost (ne pa da čakamo, da bo veliko motivacije za nekaj velikega in obsežnega padlo z neba). 15 minut je čas, ki ga boste definitivno preživeli, če se lotite dejavnosti, s katero odlašate. Takrat boste nedvomno začutili impulz, ki vam bo omogočal, da boste tam vztrajali še dlje. Poskusiti ni greh!

Ste se že velikokrat odločili, da boste npr. tekli v naravi vsak dan? Zakaj ne začnete z načrtom, ki ga boste lahko ‘1000 %’ uresničili – npr. za začetek 3 x na teden. Če se vam bo to takrat zdelo premalo, lahko še vedno podaljšate količino ali pogostnost. Treba je samo začeti.

Kaj še čakate?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.