Oktober študentom precej izprazni žepe

Z začetkom študijskega leta so povezani tudi nekateri dodatni študijski stroški. Poleg vpisnih stroškov je treba podaljšati članarino za knjižnice, si urediti prevoz, kot vsak mesec pa študente čaka tudi najemnina in ostali stroški. Na kaj vse torej ne smete pozabiti v oktobrskem proračunu.

Vpisnina, knjižnica in drugi stroški na fakulteti

Potem ko si bil izbran na študijski program ali napreduješ v višji letnik, se moraš še vpisati. In tudi to je plačljivo. Strošek vpisa oziroma vpisnina v prvi letnik znaša 29,24 EUR, vpisnina v višji letnik, v dodatno leto ali ponovni vpis v letnik pa 20,30 EUR. Če si jo slučajno izgubil, boš za novo študentsko izkaznico z nalepko odštel 6,73 EUR, za dvojnik indeksa s prepisom podatkov (če si ga izgubil) pa 24,35 EUR.

V času vpisa se vpiši ali podaljšaj članarino za knjižnico na matičnem oddelku fakultete in še za kakšno dodatno, mestno ali univerzitetno. Letna članarina za knjižnice v sklopu fakultet Univerze v Ljubljani je za študente s statusom (ob vpisu), študente brez statusa in dijake nad 18 let 14, 75 EUR letno (gre za najvišjo dovoljeno ceno).

Stroški opravljanja izpitov

Stroški so povezani tudi z morebitnimi preizkusi in za določene izpite. Za morebitni potreben preizkus posebnih nadarjenosti in psihofizičnih sposobnosti boš odštel 58,80 EUR. Za prvo, drugo ali tretje opravljanje izpita za osebe brez statusa, posamično opravljanje (diferencialnega) izpita boš odštel isti znesek. Če si redni študent, so ti izpiti brezplačni. Četrto in vsako nadaljnje komisijsko opravljanje izpita pa je že dražje in stane 176,40 EUR. Za izbirni izpit za vpis na doktorski študij pa boš odštel kar 352,80 EUR.

Plačljiva so tudi razna potrdila, ki jih v začetku šolskega leta prav tako potrebuješ. Vse cenike najdeš na spletni strani Univerze v Ljubljani: http://www.uni-lj.si/studij/cenik_storitev_za_studente/.

Največji mesečni strošek večini študentov predstavlja bivanje

Cena najemniškega stanovanja v Ljubljani (in tudi drugje po Sloveniji) je odvisna v glavnem od njegove lokacije, velikosti in opreme. Cene za najem sobe se gibljejo med 150 in 250 EUR na mesec. Cene za najem garsonjer se začnejo nad 200 EUR in se gibljejo v povprečju med 250 in 400 EUR na mesec. Mesečne najemnine za enosobna stanovanja se gibljejo med 350 in 500 EUR. Enoinpolsobna stanovanja imajo ceno od 400 do 450 EUR na mesec, dvosobna od 600 do 800 EUR in velika stanovanja čez 800 EUR na mesec. Omenjene cene so zgolj približne, v glavnem je zelo pomemben faktor lokacija in opremljenost, ki lahko prej omenjene cene precej zviša ali zniža.

Ne pozabite, da najemnina ni edini mesečni strošek. Sami ali s sostanovalci krijete tudi mesečne stroške za vodo, elektriko, ogrevanje, oskrbovanje, internet, telefon in druge tekoče stroške.

Tudi cene najemnin sob v študentskih domovih so zelo različne in odvisne od opremljenosti sobe. Ogledate si jih lahko na spletni strani: http://www.stud-dom-lj.si/domovi/stroski-bivanja.

Ne pozabite na študentske bone

Čeprav imajo študentje pravico do subvencionirane prehrane, so cene doplačil za študentski obrok lahko tudi precej visoke za študentski mesečni proračun. Trenutna subvencija je 2,63 EUR. Imenik ponudnikov s ceno obroka in doplačilom za obrok si lahko ogledate na spletni strani http://www.studentska-prehrana.si/Pages/Directory.aspx in si sami preračunate, koliko vas stane kosilo pri katerem ponudniku. Preračunajte si, kje se vam najbolj splača prehranjevati, dražje ponudnike pa si prihranite za posebne priložnosti.

Uredite si kartico za prevoz po mestu in se vozite ceneje

Enotna mestna kartica Urbana, brezkontaktna pametna kartica, omogoča hitro in udobno brezgotovinsko plačilo vožnje z ljubljanskimi mestnimi avtobusi. Z njo lahko plačaš tudi vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad, parkirnino na belih conah in parkiriščih v upravljanju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice ter storitve Mestne knjižnice Ljubljana. Možno pa jo bo uporabiti tudi ob obisku muzejev, športnih zavodov in kulturnih prireditev.

S kartico je uveden sodoben elektronski plačilni sistem, ki omogoča brezplačno prestopanje v roku 90 minut od plačila prve vožnje. Vrednostno kartico je možno napolniti z dobroimetjem v vrednosti od 1 do 50 EUR. Cena ene vožnje na mestnem avtobusu stane 1,20 EUR, pri čemer je mogoče brezplačno prestopanje v roku 90 minut od plačila prve vožnje. Terminska kartica Urbana je nadomestila prejšnje mesečne vozovnice za vožnjo z mestnim avtobusom in omogoča neomejeno število voženj v mesečnem obdobju oziroma od 1. dne v tekočem mesecu do 5. dne v prihodnjem mesecu. Poleg ali namesto mesečne vozovnice lahko imetnik terminske kartice Urbana nanjo naloži tudi dobroimetje v vrednosti do 1 do 50 EUR in ga uporablja za vse storitve, ki bodo vključene v enotno mestno kartico URBANA. Kartica je izdana na ime in priimek in ni prenosljiva.

Ksenija Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.