Oktobra bo Ljubljana dobila prvi študentski kampus

Študentski kampusi so v tujini že dolgo nekaj povsem običajnega. Ljubljana je tako ena redkih evropskih prestolnic, ki tovrstnega študentskega središča še nima. V prejšnjem sistemu se je namreč gradilo fakultete in študentske domove v Ljubljani razpršeno po celem mestu, da bi onemogočili  povezovanje študentov in centralizirali študentsko gibanje.

Prvi študentski kampus v Ljubljani bo na enem mestu združil vse, kar študentje potrebujejo, in jim pomagal skozi njihova študentska leta. V organizaciji ŠOU v Ljubljani si prizadevajo, da bi vzpostavili mednarodno primerljiv študentski kampus.

 

Pestre vsebine

Študentski kampus bo postal glavno stičišče, kjer bodo študentje imeli priložnost razvijati svoje potenciale, ustvarjati ter se športno, kulturno in umetniško udejstvovali. Na voljo pa bodo imeli tudi strokovno in infrastrukturno podporo pri razvoju svojih projektnih ali podjetniških idej.

 

Prvi prostori bodo urejeni že oktobra

Študentski kampus naj bi odprl svoja vrata v Ljubljani že oktobra letos, ko bo predvidoma zaključena prva faza obnovitvenih del. V nove »coworking« prostore se bodo naselili študentska društva, zavodi, druge študentske nevladne organizacije in samoorganizirane skupine študentov. Istočasno naj bi začeli delovati tudi študentska čitalnica s predavalnicami, centralna študentska info točka, študentska diskontna trgovina s cenami, prijaznimi do študentov, študentski atelje, študentski dom, del športne infrastrukture in prostori organizacije ŠOU v Ljubljani.

Druga faza bo končana najpozneje septembra 2016. Takrat bo kampus bogatejši še za študentsko menzo, otroško igrišče za študentske družine, veliko plezalno steno in zunanje naprave za fitnes. Celoten projekt pa naj bi bil dokončan do maja 2017, ko bodo zaključena še zadnja dela.

 

V bližini Pivovarne Union, nasproti Tivolija

Študentski kampus se bo nahajal v centru Ljubljane, v bližini Pivovarne Union in nasproti parka Tivoli, natančneje v bližini križišča med Tivolsko in Celovško cesto. Zelo enostavno bo dostopen s Celovške ceste. Dostopen bo tudi z več oblikami javnih prevozov. V neposredni bližini se nahajajo postajališče LPP, BicikeLJ in večja parkirišča.

Na zemljišču, velikem  5.488 kvadratnih metrov, se nahaja devet objektov z neto tlorisno površino 2.684 kvadratnih metrov. Večinoma gre za bivše poslovne prostore, v katerih so se do pred kratkim nahajale pisarne in delovni prostori podjetja Siteep, ki je šlo pred leti v stečaj.

 

Študentski sindikat za 21. stoletje

Študentski kampus bo eden najpomembnejših projektov v zgodovini organizacije ŠOU v Ljubljani. V zadnjih letih se soočajo z drastičnim upadom sredstev, zato je še toliko bolj pomembno zreti v prihodnost študentov. V tem smislu, kot razlagajo na ŠOU Ljubljana, je Študentski kampus pomembna naložba, ki bo služila sedanjim in prihodnjim generacijam ter omogočila razvoj študentskega organiziranja v »študentski sindikat za 21. stoletje«.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.