Kako pravilno ravnati z denarjem? Dolgoročno varčevanje 101

Group of young volunteers woman smiling happy make heart symbol with hands together at charity center.
Foto: AaronAmat iz iStock

Dolgoročno varčevanje ni nekaj, kar bi znal avtomatsko. No, vsaj ne pravilno rokovanje z denarjem. Trošiti, kupovati in zapravljati zna vsak. Kaj pa dolgoročno varčevanje, pravilno kupovanje in tako dalje? Tu se pri marsikomu že zatakne, s čimer ni nič narobe. Vzdrževanje financ lahko opišemo po principu kopičenja malih vrednosti, ki bodo narasle v velik kup. Pri tem ti lahko pomaga metoda šestih kozarcev.

1. Prvi kozarec predstavlja nujnosti – 50 % prihodkov

A light bulb, a pen, a calculator and some copper euro cent coins lie on top of an electricity bill.

Polovico prihodkov nameni plačilu nujnih stroškov. To so položnice (elektrika, telefon, komunala in ostalo), hrana, bencin, zavarovanja in podobno. Zdelo se bo precej pretenciozno, ampak, če vse te reči zahtevajo več kot polovico prihodkov, potem moraš ciljati na višji prihodek ali pa nekje privarčevati. K sreči je tu še pet kozarcev.

2. Drugi kozarec predstavlja finančno svobodo – 10 % prihodkov

Eco business investment. Green business growth. Businessman holding coin with tree growing on money coin stack. Finance sustainable development.Concept of pass and increase of renewable energy

Ta kozarec je namenjen gradnji svoje vrednosti. Lahko govorimo o investicijah, ki so pri the seznamih vedno na prvih mestih. Pri tem moraš investirati pametno in z znanjem.

3. Tretji kozarec predstavlja dolgoročno varčevanje – 10 % prihodkov

Green piggy bank money box in car interior, vehicle purchase, insurance or driving and motoring cost

Desetina tvojih prihodkov naj roma v kozarec za dolgoročno varčevanje. Namen tega kozarca je varčevanje za večje stroške oziroma odhodke v prihodnosti. Tu govorimo o avtomobilu, počitnicah, sedežni, darilih in podobnem.

4. Četrti kozarec predstavlja izobraževanje – 10 % prihodkov

Businessman using a computer to webinar online, education on internet,  Online Courses e-learning concept.

»Uspešni ljudje« ves čas investirajo v osebno rast. Ta lahko pomeni izobraževanje, kar je tudi četrti kozarec te metode. Več znanja, kot imaš, več informacij imaš in tako naprej in tako dalje. Izpopolnjuj sebe, svoje hobije in svoje delo.

5. Peti kozarec predstavlja užitek – 10 % prihodkov

Close up wooden Gun Sha, rolled towel, stone, flower and candle on the tray over wooden background. Facial spa set, wellness well-being lifestyle concept.
Foto: Butsaya iz iStock

V življenju je pomembno uživati. Privošči si prijetno masažo, kupi nekaj novih oblek ali pa samega sebe povabi na ekskluzivno večerjo ali v kino. Teh deset odstotkov prihodkov porabi brez slabe vesti, saj so namenjeni užitku in uživanju.

6. Šesti kozarec predstavlja dobrodelnost – 10 % prihodkov

Group of young volunteers woman smiling happy make heart symbol with hands together at charity center.
Foto: AaronAmat iz iStock

Ustvarjalci te metode pravijo, da ne glede na tvoje okoliščine, je nekdo, ki mu gre slabše. Ali boš temu namenil deset odstotkov ali manj, je povsem tvoja odločitev. Vsekakor pa je vračanje družbi nekaj, kar te lahko izpopolni kot osebo.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSi tudi ti nasedel Bojani Beović?
Naslednji članekŽivljenjska doba čebele se je že prepolovila

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.