Nam lucidno sanjarjenje lahko pomaga razumeti zavest?

Sposobnost obvladovanja sanj je spretnost, ki si jo vedno več ljudi prizadeva pridobiti iz čistega užitka. Če pa bi jo znanstveniki jemali resno, bi lahko razkrila nove skrivnosti uma.

The Guardian piše, da Michelle Carr v sanjah pogosto pestijo plimski valovi. Vendar pa se tisto, kar bi morala biti grozljiva nočna mora, hitro spremeni v muhasto pustolovščino – zahvaljujoč njeni sposobnosti nadzorovanja sanj. Preoblikuje se lahko v delfina in plava v vodi. Nekoč je spremenila tudi sam val in ga spremenila v velikanskega polža z ogromno školjko. »Prišel je naravnost do mene – to je bil res čudovit trenutek.«

Na spletu obstaja uspešna skupnost ljudi, ki se zdaj poskušajo naučiti lucidnega sanjanja. »Biti v lucidnih sanjah in opazovati, kako tvoj um ustvarja popolnoma živo simulacijo, je tako razburljivo in neverjetno,« pravi Carr, ki je raziskovalka spanja na univerzi Rochester v zvezni državi New York. Drugi upajo, da bodo z urjenjem spretnosti v sanjah izboljšali svoje sposobnosti v resničnem življenju. »Veliko vrhunskih športnikov uporablja lucidne sanje za vadbo svojega športa.«

Poleg osebnega izboljšanja pa obstajajo tudi globlji razlogi za izkoriščanje tega stanja spanja. Nevroznanstveniki in psihologi upajo, da bodo z ugotavljanjem možganskih dejavnosti, ki povzročajo večjo zavest in občutek delovanja v lucidnih sanjah, odgovorili na temeljna vprašanja o naravi človeške zavesti, vključno z našo očitno edinstveno sposobnostjo samozavedanja. »Vedno več raziskovalcev z različnih področij je v svoje raziskave začelo vključevati lucidne sanje,« pravi Carr.

Kako lucidno sanjati?

Ni dvoma, da se je lucidnega sanjanja mogoče naučiti. Ena najbolj znanih tehnik je testiranje resničnosti, pri kateri se čez dan redno sprašuješ, ali sanjaš, in upaš, da se bo to preneslo v tvoje dejanske sanje.

Druga tehnika je Mnemonično induciranje lucidnega sanjanja (Mild). Vsakič, ko se zbudiš iz običajnih sanj, nekaj časa porabiš za prepoznavanje tako imenovanih sanjskih znakov – vsega, kar je bilo nenavadno ali neverjetno in se je razlikovalo od običajnega življenja. Ko se nato poskušaš vrniti v spanec, si predstavljaš, kako vstopaš v te sanje, in si ponavljaš namero: »Ko bom naslednjič sanjal, se bom spomnil prepoznati, da sanjam.« Nekatere študije kažejo, da je morda še posebej učinkovito, če si nastaviš alarm, ki te bo zbudil po nekaj urah spanja, in celo uro vadiš Mild, preden ponovno zaspiš. To je znano pod imenom WBTB (ang. Wake Back to Bed).

How To Lucid Dream Tonight In 3 Steps

Te metode niso nič posebno ezoteričnega. »Gre za to, da si ustvarimo prospektivni spomin za prihodnost, kot si zapomnimo, kaj moramo kupiti, ko gremo v trgovino,« pravi profesor Daniel Erlacher, ki raziskuje lucidne sanje na Univerzi v Bernu v Švici.

Tehnologija lahko olajša ta proces. Dr. Michelle Carr je pred kratkim od prostovoljcev zahtevala, da pred spanjem opravijo 20-minutni program usposabljanja. Vsakič, ko so zaslišali določen ton ali zagledali utripanje rdeče luči, so se morali osredotočiti na svoje telesno in duševno stanje ter se vprašati, ali je kaj narobe, kar bi lahko nakazovalo, da sanjajo. Nato so lahko zadremali, medtem ko so jim slušalke merile aktivnost možganov. Ko je zaznala, da so prešli v spanje REM (spanje s hitrim gibanjem oči), je dala enake znake kot pri usposabljanju in jih opomnila, naj preverijo svoje stanje zavesti. To se je obneslo, saj je približno 50 odstotkov udeležencev doživelo lucidne sanje.

Kaj nam ponuja razvoj tehnologije?

Nekatere komercialne naprave že ponujajo tovrstno stimulacijo, čeprav večina še ni bila ustrezno preizkušena glede učinkovitosti. Z razvojem tehnologije pa bo enostaven nadzor sanj morda dosegljiv vsakomur.

Prejšnji članekVse pogostejši požari so posledica podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek
Naslednji članekPreverite, brez česa si Nika Zorjan ne predstavlja dneva!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.