Nasveti in tehnike za zmanjševanje potrošniške mrzlice

ecommerce, online shopping, online payment
Foto: mohamed_hassan iz Pixabay

Vsi se zavedamo, da živimo v dobi, ki je zaznamovana s potrošništvom in hitro konzumacijo. Ob tem lahko govorimo o digitalnih kot tudi o fizičnih produktih, ki so nam izjemno dostopni in se v našem življenju pojavljajo v obliki mamljivih akcijskih ponudb, znižanih cen ali pa imajo zgolj dobro oglaševalno strategijo. Kupovanje oblek, dodatkov za dom, knjig, filmov in podobnih izdelkov je lažje kot kdaj koli prej. A zadnje čase spoznavamo, da je ta dostopnost postala prevelika ali preveč mamljiva – doma se nam začenjajo kopičiti stvari, ki jih ne uporabljamo pogosto, če sploh. Omare so prepolne, police se šibijo, mi pa še vedno pogledamo za vsakim »samo 1€« znakom ali pokukamo v izložbe s plakati »50 % znižano«. Kaj lahko storimo, da se osvobodimo želje po dodatnem kupovanju nepotrebnih predmetov?

Vesela čakalnica

indoor, time, waiting
Foto: sunbeamphoto iz Pixabay

Te tehnike se ponavadi ljudje nočemo poslužiti, saj velikokrat kupujemo impulzivno. Vidimo neko stvar in začutimo veliko željo ali potrebo, da jo moramo takoj imeti. Pritisk je večji še posebno v primeru, če ima izdelek časovno omejeno akcijsko ponudbo oziroma znižano ceno. Kljub temu si lahko zadamo izziv, da z nakupom počakamo za določen čas. Če si to stvar po enem tednu ali mesecu še vedno želimo in se večkrat spomnimo nanjo, smo lahko prepričani, da ne gre za impulziven hiter nakup, ki bi ga pozneje obžalovali. Na ta način lahko kupujemo predvsem stvari v višjem cenovnem rangu, na primer telefon, računalnik ali fotoaparat.

Staro za novo

vacuum cleaner, vacuuming, cleaning
Foto: jarmoluk iz Pixabay

O tej tehniki mi je pripovedoval znanec, ko se je odločil, da bo kupil nov sesalec. Tega si ni dovolil privoščiti, dokler se ni odrekel vsaj petim stvarem v hiši, ki mu niso več služile, a so prav prišle nekomu drugemu. Staro in nerabljeno opremo je prodal, da je naredil prostor za nov hišni pripomoček. Na tak način lahko reguliramo količino tako imenovane krame, ki se nam kopiči doma – tudi, če jo znamo lepo zložiti po škatlah. Novo bo imelo prostor in staro bo dobilo novo življenje.

Nagrada

human, animal, dog
Foto: 422737 iz Pixabay

Nekateri ljudje se s stvarmi, ki si jih močno želijo, nagradijo, ko opravijo neko težko nalogo ali zahteven izziv. S pozitivno nagrado na koncu tobogana, se je lažje spustiti s še tako strašne višine. Preko tega preprostega trika, si bomo ne zgolj privoščili nekaj lepega zase, temveč tudi ustvarili motivacijo za aktivno delo. Z vsakim napredkom smo bližje čokoladni torti, ki bi se ji sicer izogibali cel mesec. Ali pa nas bo nov kavč še leta spominjal na pridno gradnjo škarpe za hišo.

Iskanje alternative

heart, fair, fairtrade
Foto: systeriron iz Pixabay

Ko se nakupu ne moremo odreči ali ga odložiti in neko stvar potrebujemo v določenem časovnem okvirju, jo preprosto moramo kupiti. Naj bo to delovna oprema, pohištvo v novem stanovanju ali študijske potrebščine; ob nakupu se vprašajmo ali lahko poiščemo alternativo. Kupimo nekaj, kar bo služilo več namenom. Nekaj, kar bomo lahko prodali naprej ali nekomu podarili ter poskrbeli, da predmet ne bo hitro zavržen. Razmislimo ali se lahko odločimo za podoben izdelek z bolj transparentno izkaznico porekla in izdelave. Če na primer potrošimo nekoliko več denarja za fair trade izdelek vemo, da smo podprli ljudi in podjetja vključena v proizvodnjo produkta.

Ali to že imam?

Najpreprostejša in najbrž najtežja tehnika je prepričati samega sebe, da se nakupu preprosto odpovemo. Izogibajmo se nakupom iz dolgčasa, ko si zgolj želimo nekaj novega in eksotičnega, kar bi popestrilo naš vsakdan. Namesto tega si naberemo šopek rož na travniku ali naslikamo portret našega soseda in ga nalepimo na hladilnik. Velikokrat se lahko tudi vprašamo »ali to že imam?«. Odgovor bo sprva negativen, saj sicer ne bi razmišljali o nakupu. Toda ljub temu se ponavadi spomnimo na podobno jakno, ki se jo lahko nosi ob podobnih temperaturah in ki se kombinira s podobnimi barvami – torej nekaj takega že imamo. In najbrž nam služi čisto dobro.

Letting Go of Sentimental Items

Večina opisanih tehnik se spogleduje z minimalističnimi načeli življenja. S sloganom »manj je več« in konstantnim premlevanjem o pomenu stvari, ki jih imamo. Seveda ob tem ni nujno ekstremno vedenje in spanje na tleh ali nošenje ene in iste barve oblačil do konca življenja. Lahko pa počasi in korak za korakom v naše življenje implementiramo več praznega prostora, reda in privarčujemo nekaj denarja.

Prejšnji članekRazkrita molekula za spremembo vonja pri okužbi s covid-19
Naslednji članekZadnji korak pred zagovorom diplome

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.