Po volitvah in nogometu se prileže 10. festival TKNP!

Po pestrih volilnih soočanjih in fuzbalskem mundialu v prvi polovici julija, je vsekakor že bil čas za dozo kulture, ustvarjanja, druženja in kvalitetne glasbe. Vse to namreč omogoča obiskovalcu že 10. brezplačni festival Teden kulture na placu, ki poteka v Metliki na Partizanskem trgu od 14. julija pa vse do 20. julija, ki se je z dogajanjem že prevesil v drugo polovico.

 

Na otvoritveni dan so obiskovalci spoznali mentorje ustvarjalnih delavnic, ki so predstavili celotedenski projekt kreativnosti. Sledila je doza smeha v uro in pol trajajočem Iglu Šovu improvizatorskega Gledališča Iglu, v katerem ustvarjajo mladi, a izkušeni improvizatorji Milčinski, Frankl in Sodnik, ki s svojo interpretacijo in igro dosegajo tudi najvišja mesta na mednarodnih prvenstvih kot je The Massacre. Za glasbeno ozadje plesnim korakom pred odhodom domov je poskrbela DJ Mare Milin iz Nuns With Guns.

 

V torek so vrata odprle delavnice, na katerih so udeleženci začeli s svojimi projektnimi nalogami, ki jih bodo predstavili na sobotnem zaključku festivala. Popoldan je bil trg preplavljen z mladimi družinami, najmlajši pa so v naročjih stiskali svoje najljubše igrače in spremljali glasbeno otroško predstavo »Kam so vse igračke šle?«« v izvedbi Kud Zlata skledica. Zvečer je z video trailerjem Plesno društvo Krokar napovedalo premierni nastop Odnosi, ki bo 24. avgusta na prireditvi »Pridi zvečer na grad«. Plesalki Brina in Sanja sta uprizorili tudi 2 plesni miniaturi iz omenjene multimedijske predstave.

Mladi in starejši poslušalci so prisluhnili intimni glasbeni (z)godbi mednarodne zasedbe Jure Tori Trio, ki je z zvoki harmonike (Jure Tori), kontrabasa (jazz legenda Ewald Oberleitner) in kitare (Ariel Cumbria) prisotne popeljala v svet francoskih, latino in džezovskih melodij.

 

V sredo so na svoj račun prišli ljubitelji novodobne in alternativne glasbe. Iz Zagreba so na metliški TKNP oder stopili ABOP (After je bolji od partija), delegati zasedb kot so Elemental, Lollobrigida in Pips Chips & Videoclips. Z avdio vizualnim udarom na čutila publike so potrdili sloves izkušenih glasbenikov, kater posebnost je dvojec na drumsetu.

Iz Banja Luke so se predvsem s skladbami z zadnjega albuma Sopotnik predstavili Projekt Sopot. Gre za pravi glasbeni izvir, v katerem se pretaka tradicionalni balkanski motiv z electro rock, reggae in dubstep žanri.

 

V četrtek bo TKNP zopet poskrbel za delirij ušesnih koščic. Za reinštalacijo mislih bo poskrbel novosadski alternativni bend JAL (Josip A. Lisac), za divje plesne ritme pa južnoameriška zasedba Las Cuerdas! Za še večjo vročico bosta posrbeli ognjeni plesalki iz Teatra Ponorelii. Petkov večer bo zaplaval v hip hop in rap sfere s Simpl & Nedelaz, Dj Woo-D, Flow From Below in s hrvaško atrakcijo Dječaci! V soboto se po 10ih letih na metliški oder vračajo Mi2, zadnji z odra pa bodo odšli trojec Bad Notion.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.