Bill Hwang: bogataš, ki je čez noč izgubil vse

Bill Hwang je južnokorejski vlagatelj, ki vodi hedge sklad Archegos. Z zelo tveganjimi naložbami je v zadnjem desetletju prišel med najbogatejše Zemljane na svetu. Kot borzni analitik in vlagatelj na azijskih borzah je leta 2013 vzel 200 milijonov ameriških dolarjev, v letu 2021 pa je naložbo povečal za stokrat, torej na 20 milijard dolarjev. Marca bi se na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov znašel med top 100, vendar mu je nato premoženje močno padlo. V pičlih dveh dneh je tako rekoč izgubil ves svoj denar.

Tvegane naložbe

Vse se je začelo, ko si je za nakup delnic njegovo podjetje izposojalo denar od investicijskih bank. Lastnice delnic so bile v bistvu banke, vendar je bil Hwang upravičen do izplačila razlike, ko bi cena delnic zrastla, a tudi zavezan pokrivanju izgub, ko bi ta padla. Za naložbe je moral bankam jamčiti s svojim premoženjem.

Tukaj pa nastopi gromozansko tveganje. Posamezni vlagatelji si za nakup delnic od borznih posrednikov v ZDA ne smejo izposoditi več kot 50 odstotkov vrednosti jamstva, kar pa za družinska podjetja to ne velja. In ravno to je bilo Archegos Capital Management. Hwang je dobil luknjo v zakonu, saj tem vrstam podjetji ni treba poročati o tveganosti naložb. Tak način poslovanja mu je omogočal zelo donosne, a tudi tvegane naložbe. Konec marca je imel Hwang izposojen najmanj petkratnik svojega premoženja, velika večina pa so predstavljale te tvegane naložbe.

Vse se je začelo podirati

Izgubljanje se je začelo 22. marca, ko so cene delnic podjetja ViacomCBS padle za 30 odstotkov. Podobno se je zgodilo tudi z delnicami podjetij Shopify, GSX Techedu in Discovery Communications. V vsa ta podjetja pa je stavil tudi Archegos Capital Management. Hwangu so celo svetovali, naj delnice čim prej proda, vendar je v glavi imel drugačno vizijo.

Po tem pa je ameriška banka Morgan Stanley, s katero je v glavnem sodeloval Hwang, po nizki ceni začela prodajati njegove delnice. Tej banki so sledile še Goldman Sachs, Wells Fargo in Deutsche Bank. Prepozni sta bili edino Nomura in Credit Suisse, ki sta utrpeli hude izgube.

Tako sta se Bill Hwang in njegovo podjetje zlomila in ostala brez denarja. S celotno situacijo se bodo ukvarjali borzni posredniki, regulatorji in tudi kriminalisti.

VIRBusinessweek - Bloomberg
Prejšnji članekOdnos do menstruacije v popularni kulturi
Naslednji članekNov poskus uvedbe vojaškega roka in možna alternativa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.