Kako odpreti svoj s. p.?

Marsikateri študent se po zaključku študija odloči za ustanovitev s. p. Tako postane samostojni podjetnik in sam svoj šef. Bodoči samostojni podjetniki, ki so prepričani, da je to prava odločitev, lahko to storijo na tako imenovanih točkah SPOT (Slovenska poslovna točka) ali portalu SPOT. Postopek ustanovitve je brezplačen, v nadaljevanju ti ga podrobneje predstavimo.

V treh korakih do »espeja«

Do ustanovitve s. p. vodijo trije koraki:

  • prijava v poslovni register – AJPES,
  • prijava v davčni register – FURS in
  • prijava v sistem socialnega zavarovanja – ZZZS.

Zgoraj opisani koraki do ustanovitve s. p. so sila preprosti in ne vzamejo preveč časa. Vsakega izmed korakov je možno opraviti na spletu, a mi bomo opisali klasičen potek v fizični obliki. Prednost tega je, da ti lahko na mestu pomagajo zaposleni vsake izmed služb.

Na prvem mestu je prijava v poslovni register, za katero se zglasiš na eni izmed točk agencije AJPES (Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve). Tu boš potreboval svoje podatke: naziv podjetja, skrajšani naziv podjetja, poslovni naslov in overjena izjava lastnika, če nisi lastnik objekta, kjer boš deloval. Poleg tega je glavna reč tudi dejavnost tvojega podjetja (slikopleskarstvo, umetniško ustvarjanje, novinarska dejavnost …).

Istočasno z oddajo predloga za vpis v Poslovni register lahko na točki VEM, kamor spada tudi AJPES, oddaš prijavo v davčni register. Če tega ne storiš, moraš preostale podatke sam sporočiti Finančnemu uradu Republike Slovenije (FURS). Ti podatki so: ime in priimek, davčna številka, naziv podjetja, oseba, ki ti vodi poslovne knjige, podatki o poslovnih enotah doma in v tujini, številke poslovnih računov v tujini in kapitalske naložbe, način ugotavljanja davčne osnove in višina prihodkov in odhodkov.

Zadnji korak je prijava v socialna zavarovanja, kar je prav tako možno storiti na točki VEM. Če tega ne storiš takrat, pa moraš to opraviti najkasneje v osmih dneh od vpisa v poslovni register. Oddajal boš ustrezen obrazec M (M1 za navadni s. p. ali M12 za popoldanski s. p.).

Kakšna je razlika med navadnim in popoldanskim s. p.?

Popoldanski s. p. je namenjen tistim, ki so v delovnem razmerju za polni delovni čas (40 ur na teden). Je najboljša izbira za tiste, ki ustvarjajo poleg službe ali pa jim redno delo ne zadostuje. Pri popoldanskem s. p. so tudi relativno nizki stroški za prispevke, mnogi se zanj odločijo kot za vstopni korak v samostojno podjetništvo. Po drugi strani je navadni s. p. v celoti ista zadeva, izjemi sta le višina stroškov in dodatna zaposlitev.

Študent in s. p. – pomembni dejavniki

Če si v času študija želiš odpreti s. p., se pred tem pozanimaj o nekaterih posledicah. Študent podjetnik se ne more posluževati subvencioniranega načina prehrane, prav tako nima več pravice do bivanja v študentskem domu. Če študent odpre s. p., mu propade pravica do državnih štipendij. Izgubi tudi pravico do vzdrževanega družinskega člana.

Kam z vprašanji glede ustanovitve s. p.?

Slovenija ima veliko število točk, kamor se lahko študenti obrnejo z vprašanji glede ustvarjanja lastnega podjetja. Prebiraj veliko člankov na to temo in se spoznavaj z besediščem, ki ga uporabljajo samostojni podjetniki. Vedno se lahko obrneš na osebe, ki že imajo svoje podjetje, ali pa uporabiš enega izmed kanalov za pomoč. Na točkah SPOT ti bodo pomagali pri vseh vprašanjih, ki jih imaš, in te vodili skozi postopek.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAmazonski pragozd blizu prelomne točke
Naslednji članekKombuča – mistični zdravilni napitek

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.