Podeljene Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je prek spleta podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2020. Nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni je prejel projekt z naslovom RF Alert, nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji raziskovalke in raziskovalci pa projekt z naslovom ArcLub One.

Namen natečaja, ki ga Univerza v Ljubljani organizira skupaj z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LIU), je vzpodbujanje vstopa tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej na trg. Navkljub drugačnim razmeram zaradi pandemije novega koronavirusa je natečaj ponovno dokazal, da za odkrivanje novega znanja ni ovir.

Novost

Letošnja novost Rektorjeve nagrade je bilo tekmovanje v dveh kategorijah. Prvo kategorijo so predstavljali študentke in študenti ter alumne in alumni, drugo kategorijo pa raziskovalke in raziskovalci. V vsaki izmed omenjenih kategorij se je prek spleta predstavilo šest finalnih inovacij, komisija je v obeh kategoriji izbrala tri najboljše. Finalisti in finalistke so prejeli denarne nagrade iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti 12.000 evrov.

Direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja mag. Jakob Gajšek je prepričan, da je Rektorjeva nagrada najboljša priložnost, da univerzitetne inovacije prestopijo njen prag in vplivajo na naš vsakdan.

Nagrajenke in nagrajenci

Kategorija študentke in študenti ter alumne in alumni

  1. mesto:RF Alert

Aljaž Martinčič, Matej Rabzelj, Tjaša Jereb, Jan Gašpar in Tilen Savnik (Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani)

  1. mesto: Dnevnik nekaj mojega – praktični vodnik skozi zdravljenje raka na dojki

Laura Ovčar (Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani), Tanja Spanić in Polona Marinček (Europa Donna Slovenija), Tina Rahne Mandelj (Terasvet), Tatjana Romšek Poljšak (diplomirana psihoterapevtka)

  1. mesto: LGBTown – aplikacija, namenjena ustvarjanju digitalne LGBT skupnosti

Nuša Muršič (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani), Tilen Kolar (School Geography and Leeds Business School), Tomi Petek (University of Aberdeen)

Kategorija raziskovalke in raziskovalci

  1. mesto: ArcLub One – sistem zagotavljanja dovoda kapljevite faze kriogenega medija v rezalno cono pri kriogenem odrezavanju kovin

Damir Grguraš in Luka Sterle (Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani)

  1. mesto: Protibakterijske učinkovine na osnovi monocikličnih fragmentov, pripetih na naftiridinsko ogrodje (Drugs4Badbugs)

prof. dr. Marko Anderluh in dr. Martina Hrast (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani), dr. Anja Kolarič in dr. Nikola Minovski (Kemijski inštitut)

  1. mesto: Učinkovita strategija za zatiranje dveh svetovno pomembnih rastlinskih škodljivcev – koloradskega in koruznega hrošča

Anastasija Panevska, Maja Grundner, prof. dr. Kristina Sepčić, Matej Skočaj (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), dr. Jaka Razinger, mag. Špela Modic (Kmetijski inštitut Slovenije)

Predstavitve vseh finalistk in finalistov ter njihovih inovacij lahko najdeš na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Junior novinar

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekTem voznikom ni potrebno menjati letnih pnevmatik za zimske
Naslednji članekHuawei z modelom Mate 40 Pro z zavezo za očuvanje okolja

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.