Poezija v jukeboxu

V newyorški soseski East Village se na vogalu ene izmed ulic med zvoki prometa, glasov ljudi in enakomernim brnenjem klimatskih naprav meša tudi nekaj poezije. Tam namreč stoji t.i. jukebox poezije, za katerega je 20 umetnikov prispevalo svoje pesmi, ki jih je mogoče zaslišati s pritiskom na gumb.

 

S tal se dviga skoraj dva metra visoka kovinska cev z vgrajenimi zvočniki, iz njih pa s pritiskom na gumb zazvenijo dela pesnikov, kot so Tommy Pico, Camille Rankine, Bob Holman, Hettie Jones in David Henderson. Cilj projekta je, da bi “v teh razdvojenih časih proslavili raznolikost naših kultur”, sta pojasnila lastnik kavarne Ondrej Kobza in kulturna menedžerka Michaela Heckova, ki sta postavila jukebox. Oba stojita tudi za projektom Klavir na ulici, s katerim sta s pomočjo klavirjev, šahovskih miz in zvočnikov poživila češke trge in parke v različnih mestih. Jukebox poezije v variiranih oblikah stoji tudi v Pragi, Kijevu, Londonu, Brightonu in Benetkah.

 

Območje v majhni newyorški ulici je v 19. stoletju pripadalo lastniku, ki je zemljišče razdelil svojim otrokom. Pri tem je ostala manjša parcela, ki danes pripada cestnemu omrežju Extra Street. V času prohibicije (1920-1933) so se v tem delu nahajale prepovedane točilnice, v legendarnem klubu CBGB pa so v 80. letih svoje kariere začeli punkrockovski in novovalovski bendi, kot so The Ramones, Talking Heads in Patti Smith Group.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.