Poletje v slovenskih mestih

Poleg potovanj v daljne kraje in nastavljanja soncu na morskih bregovih poleti nekaj časa preživimo tudi doma. Poglejmo si, kaj se bo letos dogajalo po slovenskih mestih. Morda najdeš kaj zase v svojem mestu ali dobiš razlog za krajši izlet!

 

Začnimo z Obalo, ki je pač poleti najbolj privlačna. V Kopru bodo celo poletje na Titovem trgu in v Taverni potekale kino projekcije – na Titovem trgu v organizaciji Koloseja. V Taverni bodo poleg filmov tudi številni koncerti. Manjkali ne bodo niti likovni dogodki in natečaji, Puf, vsakoletni ulični lutkovni festival in Jeff, priljubljeni glasbeni festival, ki bo – že tradicionalno – glasbeno obarval vse poletne srede. Konec julija se jim bo pridružil Festiko, festival, katerega pester enotedenski program ponuja koncerte, gledališke predstave, stand up komedijo, ulično gledališče, otroške predstave in potujoči kino. Med 8. in 12. septembrom bo Izola gostila priznan mednarodni festival Kino Otok.

V Ljubljani bo konec junija 51. Jazz festival Ljubljana, ki bo gostoval v Cankarjevem domu in Križankah. Že maja so v Mestnem muzeju Ljubljana odprli zanimivo razstavo Emona – mit in resničnost, ki bo odprta do začetka decembra. Kar nekaj koncertov priznanih skupin se bo junija zvrstilo v Križankah – Deep Purple, Vaya Con Dios, Gossip, Gotan Project. Ljubljana je v letošnjem letu prestolnica knjige, zato bo, tako kot do zdaj, tudi poleti ponujala številne dogodke v povezavi s knjigo. Omeniti velja sicer vsakoletno knjižnico pod krošnjami, dogodke v okviru festivala Vilenica in številne literarne večere z zanimivimi gosti. Vso poletje poteka festival Noči v stari Ljubljani, ki prinaša veliko kvalitetnega glasbenega dogajanja. Seveda ne smemo pozabiti na Festival Ljubljana, ki prav tako poteka vslo poletje in zajema širok spekter kulturnih dogodkov, ter na avgustovski festival Sanje.

Tudi Maribor bo zaznamovalo pestro dogajanje čez vso poletje. Od maja do septembra poteka festival Poletje v mestu, ki bo na številnih lokacijah pripravil kulturne in glasbene dogodke. Njegov namen je oživljanje mesta. Od 25. 7. do 10. 8. pa bo Maribor znova razburkal eden največjih slovenskih glasbenih festivalov Lent. Na Ptuj se letos seli literarni festival Dnevi poezije in vina, ki je prej potekal v vasici Medana.

Tolmin oziroma Sotočje pri Tolminu bo tudi letos odmevalo v ritmih metala in reggae z dvema najbolj priljubljenima festivaloma za mlade – Metalcamp (5.-11. julij) in Soča Reggae riversplash (20.-25. julij).

Pestro bo tudi v Celju. Napovedujejo se številni večeri letnega kina, 2. julija bo na Mestni plaži (Savinjsko nabrežje) potekala plesna predstava Pajkovke. Zvrstili se bodo številni nastopi uličnega gledališča, likovne in plesne prireditve ter Večeri komedije na celjskem gradu. Zanimiva je razstava Zbirka erotičnih predmetov Grda račka, ki bo odprta vse poletje v Galeriji erotike Račka. Organizatorji pozivajo zainteresirane, naj v namen razstave podarijo kak zanimiv erotičen predmet in ga pospremijo z zgodbo, ki ga spremlja. Vsekakor izvirna zamisel in popestritev že tako bogatega poletnega programa!

Seveda sem tu naštela le nekaj (najvidnejših) prireditev v nekaterih slovenskih mestih. Podrobnejše informacije najdeš na spletnih straneh mestnih občin ter v napovedniku. Po naključju morda odkriješ kakšno pozabljeno znamenitost ali minidogodek  v kakšni resnično odročni slovenski vasici, za kar je praviloma internet docela neuporaben. A to je samo namig … Za pestro in ustvarjalno poletje!

Kaja Pinter

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.