Pomoč socialno ogroženim študentom

Študij poleg pričakovanj, izzivov in ciljev prinaša tudi stroške, ki lahko dodobra izpraznijo študentovo denarnico. Kaj storiti, ko finančno preprosto ne gre več?

Fundacija Študentski tolar

Študentom v stiski pomaga fundacija Študentski tolar, ki spada pod okrilje ŠOU v Ljubljani. Ta skuša reševati trenutne socialne stiske študentov, pomaga socialno ogroženim študentom, in s tem prispevati k vzpostavitvi enakih možnosti pri dostopnosti visokošolskega izobraževanja ter širiti možnosti za doseganje minimalne ravni kakovosti življenja študentov. Cilj je dodelitev nepovratne denarne pomoči prosilcem, ki izpolnjujejo določene pogoje in merila. Gre za nepovratno denarno pomoč študentom v stiski, ki je predmet razpisa, zato se pozanimajte o rokih in podrobnejših pogojih. Nepovratna denarna sredstva so namenjena reševanju socialne stike študentov, kritju stroškov študija, reševanju stanovanjskega problema, nakupu osnovnih življenjskih potrebščin, preživljanju otroka ali družine ter reševanju drugih stisk, v katerih se znajdejo študentje.

Poleg tega pod določenimi pogoji nudijo pravico do brezplačnega jezikovnega ali športnega tečaja.

 

Kam se obrniti v stiski

V veliko pomoč je tudi Zavod študentska svetovalnica, ki je bil ustanovljen z namenom pomagati študentom na njihovi študijski pot in pri reševanju številnih vprašanj. Pod njihovim okriljem je tudi študentska hiša SRCe, kjer imajo študentje v stiski možnost brezplačnega začasnega bivanja.

Pomoč ponuja mladim tudi Solidarnostni sklad, ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM). Podeljujejo različne finančne pomoči socialno najbolj ogroženim študentom Univerze v Mariboru, ki izhajajo iz socialno šibkejših družin ali iz družin, v katerih se je zaradi posledic recesije spremenil finančni status posameznih družinskih članov.

Socialno ogroženim študentom lahko vsi davčni zavezanci pomagamo z namenitvijo dela svoje dohodnine Solidarnostnemu skladu, neprofitni organizaciji, vezani na donatorska sredstva.

V stiski se lahko obrnete še na Slovensko filantropijo – združenje za promocijo prostovoljstva, Slovensko Karitas, ki izvaja socialno pomoč otrokom in družinam, Unicef Slovenije, ki poleg otrokovih pravic zagovarja izobraževalno dejavnost in zbira sredstva, Škofijsko Karitas, ki izvaja tudi programe botrstva, Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki nudi programe materialne pomoči socialno ogroženim, Zvezo prijateljev mladine Slovenije, ki zbira sredstva za pomoč družinam v materialni stiski, Zvezo Lions klubov, Društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti Humanitas ter na številne druge organizacije in društva.

Študentom v finančni stiski pomagajo v okviru raznih projektov tudi različni študentski klubi. Pozanimajte se o tej možnosti v lokalnem okolju.

 

Matej Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.