Potrebujemo recept za mlade

Tudi predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so se vključili v javno razpravo o Nacionalnem programu za mladino, ki je danes potekala v državnem zboru. Aktivna vloga mladih v tem javnem in širokem dialogu pomeni jasen signal, da mladi želimo biti del rešitve, ne del problema. Nacionalni program za mladino na področju izobraževanja predstavlja teoretično izhodišče, ki mu manjkajo predvsem konkretni ukrepi in cilji ter finančne projekcije, kot je to urejeno v Nacionalnem programu za visoko šolstvo.

 

Sistemske strategije so temeljnega pomena, saj so eden od posrednih instrumentov za krmiljenje države ter določanje razvojne poti mladih. Od zastavljenih mehanizmov je v dobršni meri odvisno, kako se bo razvijala naša družba, katere strateške prioritete bodo prišle do izraza in podobno. In le premišljene strategije, podprte z ustreznimi finančnimi in drugimi sredstvi, lahko pripomorejo k razvoju in konkurenčnosti našega družbenega prostora navzven.

 

Čeprav smo na ŠOS-u veseli, da je po več letih dela vendarle prišlo do priprave Nacionalnega programa za mladino, ob tem opozarjamo, da ni dovolj le črka na papirju, ampak si je treba zavzemati, da se zapisana določila tudi uresniči, pa naj bodo še tako splošna in pomanjkljivo konkretna, kot smo jim priča. Na javni razpravi je predsednik ŠOS Mitja Urbanc povedal: »Ugotavljamo, da cilji, ki so zapisani v programu, niso konkretni in merljivi. Cilji bi morali biti natančneje določeni, časovno opredeljeni, merljivi, določiti je treba, kdo je odgovoren za realizacijo. Pri splošno določenih ciljih se kaj hitro zgodi, da se odgovornost prelaga z enega na drugega, kratko pri vsem tem pa bi ponovno potegnili prav mladi.  Kljub povedanemu pa močno pozdravljamo napore ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da se NPM sprejme in postane osnova za pripravo izvedbenih načrtov oziroma konkretnejših planov za mlade v Sloveniji.« Izpostavil je še problem osamosvajanja mladih, torej reševanje stanovanjskega problema in ustvarjanja družin, brezposelnost, uhajanje mladih izobraženih kadrov v tujino, kjer je pridobljeno znanje bolj cenjeno.

 

Mlade je treba obravnavati kot prioriteto in jim dati priložnost, da pokažejo svoj potencial in po svojih močeh prispevajo k razvoju družbe in izhodu iz krize. »Zavedamo se, da pot ni lahka, a vendar so koraki v pravo smer nujno potrebni. Upam, da danes z NPM rišemo prave smernice. V nasprotnem primeru bomo vsi, ne le mladi, ostali v brezizhodnem položaju,« je še dejal Urbanc in zaključil s pozivom vsem: »Razmišljajte o prihodnosti mladih že, ko rojevate … Ko rojevate vse silne ideje o spremembah, ki se mladih usodno dotikajo.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.