Praznični december je na Cene Štupar – CILJ v polnem teku

Russia flag. Waving colorful Russia flag.
Foto: MarianVejcik iz iStock

Na prireditvi Veseli december se je zbralo več kot 200 udeležencev iz različnih izobraževalnih programov, ki prihajajo z bližnjih in daljnih držav oziroma bolje rečeno kar kontinentov. Na interkulturnih delavnicah v začetku decembra so udeleženci poskrbeli za dekoracijo dvorane. Ustvarili so snežaka iz jogurtovih lončkov, smrečico iz vej in peki papirja, lutke in cofe iz volne, plakate na temo Ljubljana moje mesto, saj je bila vodilna nit prireditve Ljubljana in zato so bile vse točke povezane s prestolnico.

 

Tako so udeleženci iz Afganistana, Iraka in Eritreje, ki obiskujejo osnovno šolo posneli film, kjer so predstavili Ljubljano, udeleženci tečaja slovenščine iz Rusije, Ukrajine in Kazahstana so zapeli prečudovito pesem Dan ljubezni in Malo teraso. Udeleženci osnovne šole za odrasle so se predstavili s točko Multikulturni lonec, kjer so povedali svoj namen prihoda v Slovenijo ter svoja občutja ob bivanju v naši mali državici. Točka je dobila ime po multikulturnosti, ki sestavlja njihov razred, prihajajo namreč iz Liberije, Somalije, Sirije, Afganistana, Madagaskarja, Gane in drugih.

 

Udeleženci kar 4 različnih skupin, ki so vsi po rodnosti iz Rusije so se zbrali in skupaj zapeli rusko pesem in tako približali svojo kulturo tudi ostalim poslušalcem. Udeleženci 16 različnih tečajev in izobraževanj, so nastopili v 12 točkah s petjem, skeči, igrami in filmčki. Poleg plesne delavnice so srečanje zaključili z obdarovanjem, kjer so si nekateri izmenjali darila. V darilih, ki so si jih izmenjali na podlagi žreba je bilo mogoče začutiti pridih različnih kultur. Med drugim smo v darilih zasledili kazahstansko čokolado in sladice z vsega sveta.

 

14.12.2016 pa so ob prihajajočem Dnevu migranta udeleženci tečajev slovenščine in osnovne šole za odrasle pripravili kulturni program, kjer so predstavili državo iz katere prihajajo. Sodelovalo je več kot 80 udeležencev in nas popeljali v svoje navade in običaje. Spoznali smo Filipine, Irak, Kubo, Ukrajino, Kosovo, Rusijo, Srbijo, Eritrejo, Afganistan, Bosno, Makedonijo, Madžarsko, Kitajsko, Indijo, Iran, Venezuelo In Rusijo. Na predstavitvah držav smo plesali, poslušali himne držav, spoznali osnovne besede v njihovih maternih jezikih in predstavitve v slovenščini.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.