Pred nami je študentski krvodajalski teden

Oktobra že tradicionalno poteka jesenski študentski krvodajalski teden pod sloganom Častim ½ litra! S tem želijo študentske organizacije spodbuditi mlade k darovanju te življenjske tekočine in ustvariti zavedanje o tem, kako pomembna je pomoč sočloveku. Z darovano krvjo bodo lahko nekomu vrnili zdravje ali celo rešili življenje. Letos bo akcija potekala od 7. do 13. oktobra po vseh večjih mesti po Sloveniji. Vabljeni k darovanju!

 

Krvodajalec je lahko vsak, ki je zdrav in se dobro počuti. Pred odvzemom lahko krvodajalec poje nemasten obrok (npr. kruh z marmelado), priporočljivo je, da popije dovolj tekočine (čaj, sok ali kavo), izogiba pa naj se mastni hrani in mlečnim izdelkom (mleko, maslo …). Več o tem, kaj je treba upoštevati pred odvzemom krvi, je objavljeno tudi na spletni strani www.castimkri.si. Poleg tega pa se lahko na spletni strani posameznik tudi vpiše v bazo krvodajalcev in si tako zagotovi, da bo pravočasno obveščen o naslednji krvodajalski akciji.

 

Kri bo možno darovati v več mestih po Sloveniji:

 

V Ljubljani boste lahko darovali kri na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6:

 • v torek, 8.      oktobra, od 7. do 15. ure,
 • v sredo, 9.      oktobra, od 7. do 17. ure.

V Mariboru bo organiziran odvzem krvi potekal:

 • v torek, 8.      oktobra, na Centru za transfuzijsko medicino od 8. do 15. ure,
 • v sredo, 9.      oktobra, na Štuku od 9. do 14. Ure.
 • Za prevoz      izpred fakultet do krvodajalskega mesta bo poskrbljeno oba dneva.

V Izoli bo darovanje krvi organizirano v Splošni bolnišnici Izola (oddelek za transfuzijsko dejavnost):

 • v torek, 8.      oktobra, od 7.30 do 12. ure,
 • v sredo, 9.      oktobra, od 9.00 do 12.ure.
 • Študentom      krvodajalcem bomo priskrbeli prevoz do transfuzijskega oddelka izolske      bolnišnice po njihovi predhodni najavi na e-poštni naslov: prostovoljstvo@soup.si ali ob prijavi pri promotorjih.

 

Študentski klub GROŠ organizira krvodajalsko akcijo:

 • v ponedeljek,      30. septembra, od 7. do 13. ure v Osnovni šoli Louisa Adamiča v Grosupljem,
 • v torek, 1.      oktobra, od 7. do 13. ure v Srednji šoli Josipa Jurčiča v Ivančni      Gorici,
 • v sredo, 2.      oktobra, od 7. do 12. ure v Osnovni šoli Dobrepolje, Videm – Dobrepolje.

 

Društvo novomeških študentov organizira odvzem v ponedeljek, 7. oktobra, od 7. do 10.30 v Splošni bolnišnici Novo mesto na Oddelku za transfuzijo.

V Celju bo odvezem v organizaciji Kluba študentov Občine Celje potekal v ponedeljek, 7. oktobra, od 7.30 do 10.30 v Transfuzijskem centru Celje.

 

V Novi Gorici bo Klub goriških študentov organiziral krvodajalsko akcijo skupaj z Rdečim križem v četrtek, 10. oktobra, med 8.00 in 12.00 uro na Transfuzijskem oddelku šempetrske bolnišnice.

 

Klub B – Klub trboveljskih študentov in ŠOHT – Študentska organizacija Hrastnik bosta v Trbovljah krvodajalsko akcijo organizirala v četrtek, 10. oktobra, ob 8.00 na Transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice Trbovlje.

 

Krvodajalskko akcijo organizira Študentska organizacija Slovenije skupaj s študentskimi organizacijami univerz v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in Zvezo Študentskih klubov Slovenije (ŠOU v Lj, ŠOUM, ŠOUP in Zvezo ŠKIS) in v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije ter Zavodom RS za transfuzijsko medicino.

Dodatne informacije o študentskem krvodajalskem tednu najdete na spletni strani  www.castimkri.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.