Pred vpisom dobro premislite o odločitvi

Mitja Lešnik, dijak 4. letnika Biotehniške šole Maribor, je poln želja in načrtov. Z njim smo se pogovarjali o njegovem delu.

Kakšna je vaša funkcija in vaša strategija?

Funkcija predsednika DOS skupaj s člani predsedstva, varuhom dijakovih pravic, svetovalci in vodjo DOS, skrbi za izvajanje nalog Dijaške organizacije Slovenije. Največji poudarek dajemo na izobraževanje dijakov, socialne pravice in medsebojno povezovanje. V ta namen smo v preteklem letu dni izvedli ogromno projektov in aktivnosti za dijake, še posebno Dijaška nacionalna konferenca, ki je skozi izobraževalne delavnice povezala ne samo udeležence, ampak tudi več soorganizatorjev projekta. Aktivno državljanstvo v teh letih je za dijake zelo pomembno, saj na tak način pridobijo veliko znanja in spletejo nova poznanstva in prijateljstva. Skupaj z dobro izobrazbo in premišljeno karierno potjo pa to predstavlja ključ do uspeha. In to je naše poslanstvo, skrbeti za dijakove pravice, jih zastopati pred državnimi organi in jim priskrbeti svetlejšo prihodnost.

Ali se dijaki lahko obrnejo na vas, če imajo vprašanja?

Dijaki se lahko na nas obrnejo kadar koli. To lahko enostavno storijo s pomočjo elektronske pošte info@dijaska.org ali pa se obrnejo na varuha dijakovih pravic, ki je dosegljiv na varuh@dijaska.org ali na telefonski številki 051 247 777. Dijaki lahko tudi sami najdejo številne informacije na spletni strani Dijaške organizacije (www.dijaska.org), velikokrat pa smo prisotni na dogodkih za dijake, kjer postavimo stojnico in dijakom iz prve roke ponudimo pomoč, ki jo lahko kakovostno zagotovimo s svojim ugledom, strokovnimi službami in kontakti.

Kaj svetujete dijakom pred vpisom na fakulteto?

Pred vpisom na fakultete dijakom svetujemo, da dobro premislijo o svoji odločitvi. Ta je namreč ključna, da pridejo uspešno do svoje želene izobrazbe, kasneje do službe in kariere. Glede na stanje v državi in v svetu pa jim svetujemo, da se čim prej povežejo z lokalnim študentskim klubom ali študentsko organizacijo, ki jim bo skozi študentska leta priskrbela zanimive aktivnosti, ob tem pa bodo bodoči študentje prejeli tudi ogromno novih stikov, in tako gradili na svoji karierni poti. Prav tako je v okviru vsake univerze tudi karierni center, ki zelo kvalitetno in brezplačno študentom nudi usluge.

Kaj vam bo ostalo v najlepšem spominu na dijaška leta?

V največje zadovoljstvo in spomin na dijaška leta mi bo zagotovo ostalo aktivno vključevanje v aktivnosti za mlade, tako na lokalnem, državnem kot tudi mednarodnem prostoru. S tem sem pridobil ogromno poznanstev, spoznal različne sisteme delovanja družbe in se skozi vodstvene aktivnosti naučil veliko spretnosti. Ob tem pa ne smem pozabiti na veliko število novih prijateljev, ki sem jih spoznal skozi udejstvovanja za dijake. S tem mislim predvsem na složnost in povezanost v dobro in organizirano ekipo, ki je za dijake storila ogromno.  

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.