Predavalnice se bodo napolnile!

Veselo v Ljubljani, Mariboru in Kopru
Univerza v Ljubljani tradicionalen sprejem za bruce in njihove starše pripravlja na Prešernovem trgu. Prireditev se bo začela ob 10. uri, ko se bodo na stojnicah predstavile fakultete in akademije, sledila bo uradna otvoritev novega študijskega leta, popoldne pa je predviden tudi glasbeni program.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi Univerza na Primorskem. Na fakultetah univerze bodo svoje bruce in študente nagovorile dekanje in dekani, vse skupaj pa bosta na Titovem trgu v Kopru ob 11. uri pozdravila rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič in župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Za novince bodo z uvodnimi srečanji poskrbeli tudi na fakultetah mariborske univerze, ki je sicer še pred uradnim začetkom študijskega leta organizirala uvajalni teden za bruce in jih seznanila z različnimi vsebinami, povezanimi s študijem.

 

Pomoč študentskih organizacij
Študentska organizacija Univerze v Ljubljani se bo tudi letos osredotočila na informiranje študentov o študiju in obštudijskih dejavnostih. V prihodnjih tednih bo po njihovih navedbah največ študentov obiskalo točke subvencionirane študentske prehrane, kjer jih bodo sprejemali t. i. ŠOU informatorji, študentom pa bo za vprašanja na voljo tudi brezplačen študentski telefon 080 98 67.

ŠOU na Primorskem za bruce in ostale študente prav tako pripravlja tradicionalno dobrodošlico. Kot so sporočili, je novost prihajajočega leta nova spletna stran, ki bo delovala v obliki študentskega informacijskega portala.

Informatorji ŠOU v Mariboru pa bodo brucem delili informativne mape Dostop, s katero organizacija želi izraziti dobrodošlico brucem in jim zagotoviti vse informacije, ki jih potrebujejo za uspešno vključitev v študentsko življenje.

 

Zakonske spremembe
Novo študijsko leto bo očitno zaznamovalo tudi več novosti na zakonodajnem področju. Obetajo se zakonodajne spremembe na področju visokega šolstva, vlada se je morala spopasti tudi z vprašanjem financiranja visokošolskih zavodov. Kljub očitkom je namreč vlada v DZ že poslala novelo zakona o visokem šolstvu, čeprav po navedbah visokošolske skupnosti ta nima njihovega soglasja. Očitkov je deležna tudi uredba o financiranju visokošolskih in drugih zavodov, za katero so nekatere univerze napovedale ustavno presojo.

 

Manj študentov?
V prvem prijavnem roku je bilo na fakultete, akademije in visoke strokovne šole sprejetih 13.370 novih študentov, v drugem roku pa še dodatnih 4743, kažejo podatki visokošolskih prijavno-informacijskih služb na podlagi prijav prvih želja študentov. Nekaj jih bo svoj študij izbralo še v tretjem roku, ki bo potekal od danes do 5. oktobra na tistih visokošolskih zavodih, kjer so še prosta vpisna mesta. Letos je sicer študentov manj, v primerjavi z lani so se zmanjšala tudi vpisna mesta na vseh študijskih področjih, manj pa je tudi novih študijskih programov.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.