Prehranjujte se zdravo in koristite subvencije v lokalih, kjer lahko zaužijete poln in uravnotežen obrok

Delo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) je zelo kompleksno in raznoliko. Eno izmed področij, na katerih delujejo, je tudi področje subvencionirane študentske prehrane.

S predstavniki področja Študentske prehrane smo se pogovarjali o sistemu subvencionirane prehrane pri nas, restavracijah, ki jih študenti koristijo, spremembah in željah za v prihodnje.

 

Kakšen se vam zdi sistem subvencionirane prehrane pri nas v Sloveniji?

Sistem je dober, saj zagotavlja cenejšo hrano in veliko izbiro za študente.

 

Primerjava sistema (subvencioniranja) prehrane pri nas in v tujini? Smo na boljšem ali slabšem? Kakšna je praksa v tujini?

Sistem subvencionirane študentske prehrane je unikum v primerjavi s tujino. V tujini gre po večini za menze na fakultetah, ki zagotavljajo nižje cene za študente. V nekaterih primerih univerze zagotovijo pomoč glede na socialno stanje študenta ali študijski uspeh. Študentje so v Sloveniji na boljšem, saj imajo veliko večjo izbiro, poleg tega pa unovčevanje ni vezano na lokacijo. Prav tako lahko naši študentje unovčijo dve subvenciji na dan.

 

Kaj bi študentje želeli spremeniti, kaj pogrešajo, s čim se morda obračajo na vas – predlogi?

S strani študentov ni konkretnih predlogov za spremembe. Večinoma gredo v smeri podaljševanja časovnega obdobja unovčevanja (recimo do 22.00 ure) in možnosti unovčevanja v poletnih mesecih (od 15. julija do 15. avgusta).

 

Se obetajo kakšne spremembe v prihodnje? 

Na Študentski organizaciji Slovenije upamo, da se obetajo. Bilo je že kar nekaj poskusov podaljšanja časovnega intervala, možnost unovčevanja v poletnih mesecih in usklajevanja subvencije, ki v tem trenutku znaša 2,63 evra in se ni zvišala že od leta 2011. Vendar pa žal ničesar od tega nismo mogli realizirati.

 

Ne le zagotovljenost prehrane, pomembna je tudi kvaliteta prehrane in raznovrstnost, prilagojenost potrebam študentov. Se ukvarjate tudi s tem? Zagotavljajo to gostinci? 

Tudi s tem se ukvarjamo, kolikor je v naši moči. Smernice za Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane pripravi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Študentske organizacije pa sledimo smernicam in nadzorujemo ponudnike, da se jih držijo.

 

Morda kakšen podatek, katerih restavracij se študentje največ poslužujejo, ali so to bolj klasične oziroma tuje restavracije, naročilo na dom, hitra prehrana … 

To je odvisno od ure. Zjutraj je največ subvencij unovčenih pri ponudnikih, ki nudijo sendviče in hitro hrano, v času kosil pa v klasičnih restavracijah v bližini fakultet in v menzah. Proti večeru ni zaznati večjih odstopanj, morda je kakšna subvencija več unovčena pri dostavah na dom.

 

Kaj v povezavi s prehrano svetujete študentom? 

Naj se prehranjujejo zdravo in koristijo subvencije v lokalih kjer lahko zaužijejo poln in uravnotežen obrok.

 

Pa še kratka statistika subvencionirane prehrane?

Potrebno je upoštevati, da se določeni podatki nanašajo na študijsko leto, drugi pa na koledarsko leto.

V študijskem letu 2016/2017 smo zabeležili 58.000 upravičencev do subvencionirane študentske prehrane.

V letu 2017 je bilo v sistem subvencionirane prehrane vključenih 548 lokalov na ravni cele Slovenije, od tega 301 lokalov na območju ŠOU Ljubljana, 202 na območju ŠOU Maribor in 45 na območju ŠOU Primorska.

V letu 2016 je bilo unovčenih 4.742.704 subvencij (za leto 2017 še ni podatka, ker še vedno teče). Od tega jih je bilo unovčenih 3.164.361 na ŠOU Ljubljana, 1.392.888 na ŠOU Maribor in 185.455 na ŠOU Primorska.

Povprečno število unovčenih subvencij je bilo 6,43 subvencije na mesec.

Povprečno doplačilo študentov v letu 2017 je znašalo 2,88 evra za celotno Slovenijo; na področju Ljubljane 2,98 evra, Maribora 2,60 evra in na Primorskem 3,38 evra.

ŠOU Ljubljana obsega v grobem območje osrednje Slovenije z Dolenjsko in Gorenjsko, ŠOU Maribor s Štajersko in Prekmurjem ter ŠOU Primorska območje Primorske.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.