Preventivna akcija

Resor za socialo in zdravstvo bo pripomogel k osveščanju ljudi o klopnem meningitisu, in sicer s predavanje o le-tem ter z ugodnejšim cepljenjem, ki ga ponuja svojim članom.

Kdaj:
Od 1. januarja do 31. januarja 2010

Klub študentov Kranj omogoča vsem članom KŠK delno subvencioniranje dveh cepljenj od skupno treh priporočljivih.

Cena:
Eno cepljenje za člane KŠK 22,90 €, nečlane 32,90 €;
Dve cepljenja pa 45,80 € za člane oziroma 65,80 € za nečlane KŠK.
Vsak član je v tem obdobju upravičen do dveh kupončkov (dveh delnih subvencij), ki jih prejme na Info točki KŠK (Gregorčičeva 6, Kranj) in se nato po telefonu (04/201 71 00 – ZZV Kranj) naroči na cepljenje.

Kaj je klopni meningoencefalitis?
Klopni meningoencefalitis se prenaša z vbodom klopa Ixodes ricinus. Okužbo povzroča virus iz družine Flaviviridae. Klopni menigoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja in lahko pusti trajne posledice. Tveganju obolelosti za klopnim meningoencefalitisom so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin. Še posebej tisti, ki se veliko gibajo v naravi, ali so pri svojem delu ali pouku neposredno izpostavljeni nevarnosti okužbe. Glede na visoko število obolelih za klopnim meningoencefalitisom je cepljenje, ki je za nekatere tudi obvezno, edina učinkovita zaščita.

Zaščita
– Preventiva se začne z repelenti in oblačili, ki naj pokrivajo čim več kože, kadar gremo v gozd. Tako lahko poskusimo klopu preprečiti dostop do kože.
– Če to ni dovolj učinkovito, pa je dobro, da klopa vsaj čim prej opazimo in odstranimo. Zato se je treba po obisku gozda vedno temeljito pregledati.
– Najučinkovitejša zaščita pred KME pa je cepljenje.

Več na: http://www.ksk.si 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.