Preženimo spomladansko utrujenost

Če ste v teh vse daljših dneh in vse višjih temperaturah nenehno utrujeni, brez volje, zaspani in izčrpani, vas morda daje spomladanska utrujenost.

Številni zoprni spomladni simptomi

Nekateri ljudje so bolj občutljivi na vremenske spremembe kot drugi, spomladi pa pogosto opažajo tudi omotičnost, razdražljivost, glavobole in včasih celo bolečine v sklepih. Vse to so tipični simptomi spomladanske utrujenosti, ki se običajno pojavi konec marca in traja do konca aprila.

Vzroki zanjo sicer še niso v celoti pojasnjeni, najverjetneje pa gre za porušeno hormonsko ravnovesje, nihanje temperatur in slabe zimske razvade. Pogosteje tare ljudi, ki veliko sedijo in se čez leto bolj malo gibajo, imajo povišano težo, starejše in tiste, ki imajo oslabljen imunski sistem. Spomladanska utrujenost običajno poneha po par tednih in zaradi nje navadno ni potreben obisk zdravnika. Zdravniki običajno svetujejo zdravo prehranjevanje in veliko gibanja.

 

Pomlad je pravi čas za post, razstrupljanje in pripravo telesa na lahkotnejšo sezono

Največ lahko naredimo sami, in sicer z vitamini in minerali, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi. Pozimi potrebuje naše telo več maščob in ogljikovih hidratov, spomladi pa več beljakovin in vitaminov.

Spomladi telo očistimo s svežimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi brez konzervansov, ki vsebujejo aminokisline, rudnine, soli, encime in vitamine. Enodnevni post z zelenjavnimi in sadnimi sokovi pomaga pri hujšanju, spodbuja delovanje naših jeter, razstruplja telo, preprečuje prebavne motnje, krepi imunski sistem, vrača energijo, telo lažje prenaša poletno vročino.

Kitajci priporočajo pitje zelenega čaja in uživanje ginsenga, ki povečuje telesno vzdržljivost in kognitivne sposobnosti.

Naše babice pa so prisegale na šentjanževko, ki odganja brezvoljnost in depresivnost. Zjutraj in zvečer si pripravimo skodelico čaja. Proti izčrpanosti, slabšem psihofizičnem počutju in brezvoljnosti pomaga tudi matični mleček. Uživajte dovolj tekočine, predvsem vode, svežih sadnih in zelenjavnih napitkov ter čajev. Poživila, kot so kava, kakav, kole in energijske pijače, nas poživijo le kratkotrajno.

Utrujenost preženemo tudi  s telesno aktivnostjo.

 

Morda je krivo pomanjkanje hormona sreče

V zimskih mesecih telo porabi vso svojo zalogo hormona serotonina (hormon sreče), katerega proizvodnja je odvisna od sončne svetlobe. Pomanjkanje tega hormona v telesu naj bi občutili prav tako kot izčrpanost. Pomanjkanje sončne svetlobe vpliva tudi na pomanjkanje vitamina D. Raven tega vitamina v sezonskem (zimskem) sadju in zelenjavi ni enaka tisti, ki se nahaja v živilih pomladnih in poletnih dni. Dobro deneta tudi hladen tuš in masaža s ščetko. 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.