Priročnik o bolonjski prenovi

Priročnik za preživetje z bolonjsko reformo je izdal Resor za študijsko problematiko ŠOU v Ljubljani, namenjen pa je študentom in vsem tistim, ki jih zanima bolonjska reforma. Na poljuden način namreč razlaga, kaj je bolonjski proces, kako je bil zastavljen in kje so se zgodile nekatere ključne napake pri implementaciji in prenovi študijskih programov v Sloveniji. Ob vsem tem podaja tudi pregled razvoja bolonjskega procesa in visokega šolstva v Evropi.

Slovenija se je bolonjskemu procesu reforme visokega šolstva pridružila junija 1999 s podpisom Bolonjske deklaracije. V odsotnosti ustrezne koordinacije reforme visokega šolstva so visokošolske inštitucije vsaka zase prenavljale programe. Ob tem je prišlo do številnih napak, kot so npr. napačna implementacija ECTS sistema, uvedba neustreznih metod poučevanja in preverjanja znanja itd. Študentje so nad novimi bolonjskimi programi pogosto razočarani, zato se jim o bolonjski prenovi poraja vrsta vprašanj. Resor za študijsko problematiko ŠOU v Ljubljani se je ravno zato odločil pripraviti Priročnik za preživetje z bolonjsko reformo. Priročnik na poljuden način podaja pregled razvoja bolonjskega procesa in visokega šolstva v Evropi. Njegov namen je študentom in vsem zainteresiranim ponuditi vpogled, kaj je bolonjski proces, kako je bil zastavljen in kje so se zgodile nekatere ključne napake pri prenovi študijskih programov.

Kakšna je vsebina priročnika?
Bralci bodo v priročniku našli glavne prvine bolonjskega procesa, kot so uvedba enotne strukture treh študijskih stopenj, ovrednotenje študijskega dela s kreditnimi točkami (ECTS), priznavanje izobraževanja, zagotavljanje kakovosti študija, pospeševanje mobilnosti študentov, učiteljev in raziskovalcev, spodbujanje vseživljenjskega učenja ter zagotavljanje dostopnosti študija vsem družbenim skupinam. Priročnik odpira tudi možnost nadaljnjega poglabljanja v tematiko in radovednejše bralce usmerja k dodatnim virom informacij o bolonjskem procesu in visokem šolstvu. Poglavja v priročniku so organizirana kot odgovori na tri ključna vprašanja – kaj, zakaj in kako? Ob razlagi pomena kratic (npr. ECTS) ali besedne zveze (npr. vseživljenjsko učenje) je v priročniku mogoče najti še informacije o razlogih za oblikovanje in uporabo določenih orodij v okvirih visokega šolstva.

Kje se da dobiti omenjeni priročnik?
Priročnik za preživetje z bolonjsko reformo lahko študentje dobijo brezplačno na vseh fakultetah, na Info točkah ŠOU v Ljubljani ter na sedežu ŠOU v Ljubljani, na Kersnikovi ulici 4. Priročnik je na voljo tudi v spletni obliki, in sicer na spletnem naslovu http://shrani.si/f/1S/12i/2o50t3h4/prirocnikzaprezivetjevbo.pdf .

Mojca Polc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.