Prošnja za sprejem

V času študija lahko bivate doma, pri zasebniku, v dijaškem ali študentskem domu ali pa si poiščete sobo na prostem trgu.

»Postopek sprejema se prične z vloženo prošnjo za sprejem. V kolikor študent izpolnjuje razpisane pogoje za sprejem, se njegova prošnja točkuje, študenta pa se razvrsti na prednostni seznam za vseljevanje,« Darinka Kabelka Vrdlovec, univ. dipl. psih., vodja sektorja za študentske zadeve, Študentski domovi v Ljubljani.

V Študentskih domovih v Ljubljani je za študijsko leto 2011/12 razpisanih 7510 mest. Študentski domovi v Mariboru v letu 2011 nudijo 2648 ležišč v 13 domovih, ki so na štirih lokacijah: na Tyrševi (depandansa, dom 1, 2 in 3), na Gosposvetski (dom 4, 5, 7; dom 6 trenutno obnavljajo), na Lentu (dom 8, 9, 10, 11, 12) in na Smetanovi (dom 13).

Čas razpisa
»Študenti v času razpisa, od junija do 10. 8. 2011, oddajo Prošnjo za sprejem (obr DZS 1,70, ki bo objavljena na spletu od 1. 6. in na voljo v papirnicah po 10. 6.). Prošnjo morajo natančno izpolniti. Če je mogoče, priložijo tudi vsa potrebna dokazila o materialnem stanju družine, učnem oz. študijskem uspehu, izjemnih nagradah, socialnih ali zdravstvenih razmerah, saj na osnovi teh dokazil dosežejo določeno število točk. Glede na doseženo število točk so uvrščeni na prednostni seznam in glede na mesto na prednostnem seznamu so povabljeni na vselitev. Vsi študenti prejmejo 15. 9. na domači naslov odločbo o izpolnjevanju pogojev za subvencionirano bivanje. Na vselitev vabimo študente glede na mesto na prednostnem seznamu: najprej – že v drugi polovici septembra – so povabljeni študenti, ki so dosegli največ točk, sledijo vselitve v oktobru oz. kasneje, kakor se sprostijo ležišča,« Sonja Šantl, vodja službe za študentske zadeve, Študentski domovi v Mariboru, in Višnja Krečič, tajnik UPŠD.

Kaj vse se točkuje oziroma upošteva pri sprejemu v študentski dom, nam je povedal Jurij Švajncer, Zavod Študentska svetovalnica, pravno svetovanje:
– oddaljenost stalnega prebivališča od Ljubljane,
– materialni položaj študentove družine,
– študentov uspeh v predhodnem izobraževanju.

Dodatne točke lahko študent pridobi:
– za izjemen uspeh in obštudijske dejavnosti,
– posebne socialne in zdravstvene razmere ter druge izjemne okoliščine,
– če študent priloži ustrezna dokazila.

Podaljšanje bivanja v študentskem domu
Če že bivate v študentskem domu, imate pravico do podaljšanja bivanja v študentskem domu, praviloma za čas trajanja enega študijskega programa na prvi stopnji, enega na drugi stopnji in enega na tretji stopnji. Izjemoma se pravica bivanja lahko podaljša še do 12 mesecev, če so za to izpolnjeni pogoji iz 23. člena Pravilnika o subvencioniranju bivanja študentov. »Študentu, ki izpolnjuje pogoje za podaljšanje bivanja, Pisarna za študentske domove pošlje odločbo o izpolnjevanju pogojev za podaljšanje bivanja. Po prejemu odločbe je študent vabljen v Sprejemno pisarno k podpisu Aneksa k Nastanitveni pogodbi, ki ga je dolžan osebno podpisati v treh dneh. Študentu, ki ne izpolnjuje pogojev za podaljšanje bivanja, Pisarna za študentske domove pošlje negativno odločbo, na katero se študent lahko pritoži. Če se študent ne pritoži ali če pristojni organ pritožbo zavrne, se je študent dolžan izseliti iz študentskega doma in za čas od 1. oktobra do izselitve poravnati stroške bivanja po ekonomski ceni,« Jurij Švajncer, Zavod Študentska svetovalnica, pravno svetovanje.

Vedeti morate, da se v študentski dom vselite glede na proste kapacitete, bližino fakultete in vaše želje, če pa te niso upoštevane, se lahko enkrat letno na svojo željo preselite.

Mojca Buh

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.