Prostovoljno delo mladim omogoča osebno rast in razvoj

Female professional giving a high five to her colleague in conference room. Group of colleagues celebrating success in a meeting.
Foto: jacoblund iz iStock

»Prostovoljstvo so aktivnosti, ki jih po svoji svobodni odločitvi in brez pričakovanja materialnih koristi zase opravlja posameznik v dobro drugih, ali za skupno javno korist v okviru nepridobitnih dejavnosti.« Iz osnutka Zakona o prostovoljstvu.

Prostovoljno delo med počitnicami
Ali obstaja prostovoljno delo med počitnicami? »Seveda obstaja prostovoljno delo samo med počitnicami, vendar so te možnosti vseeno nekoliko omejene. Vse informacije vsi zainteresirani lahko pridobijo na spletni strani, ki obstaja ravno v ta namen, in sicer prostovoljstvo.org. Sicer pa je tako, da je vedno najboljša pot, če se nekdo odloči za prostovoljno delo, da razmisli kaj bi želel kot prostovoljec početi in glede na želje poišče organizacijo, ki bo prav gotovo zainteresirana.« Andreja Luštek, koordinatorka programa Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Na Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto se lahko mladi vključijo v prostovoljno delo skozi vse leto, med počitnicami pa le v mesecu juliju. V mesecu juliju (v letošnjem letu v času od 5. do 30. julija) vsak dan od ponedeljka do petka namreč organiziramo bogat počitniški ustvarjalni program za otroke. Vsako delavnico obišče okoli 50 otrok, zato je vključevanje prostovoljcev pri izvedbi še toliko bolj pomembno.

»Prostovoljno delo mladim omogoča osebno rast in razvoj, preizkušanje in razvijanje talentov, pridobivanje novih znanj, veščin (predvsem socialnih, medkulturnih) in to preko neformalnega učenja, ki postaja vse bolj pomembno v vsej Evropi. Prostovoljno delo omogoča odgovorno in aktivno državljanstvo in nenazadnje olajšuje vzpostavitev visokih stopenj socialnega kapitala: socialni kapital omogoča vključenost posameznika v družbene vezi in omrežja, kar pa je predvsem za mlade še kako pomembno predvsem takrat, ko pridejo na trg dela.« Andreja Luštek, koordinatorka programa Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Skozi celo leto pa …
Mladi se lahko skozi leto vključujejo predvsem pri izvedbi programov, ki so namenjeni otrokom, ki imajo težave v socialni integraciji (tujci, Romi, revni in socialno izključeni…), kjer otrokom nudijo učno pomoč, pomoč pri učenju, pomagajo pri organizaciji prostega časa otrok: pomoč pri izvedbi socialnih delavnic, ustvarjalnih delavnic, športnih in družabnih aktivnosti … V počitniškem času, v mesecu juliju torej, pa lahko pomagajo pri izvedbi programa Otroški svet, ustvarjalnega programa za otroke, ki poteka vsak dan od ponedeljka do petka, kjer lahko pomagajo pri izvedbi ustvarjalnih delavnic za otroke.

Nefiks
Društvo mladinski ceh in Urad za mladino (Ministrstvo za šolstvo) sta pripravila Nefiks. In kaj je Nefiks? Nefiks je podoben indeksu, ki smo jih vajeni iz fakultete, na portalu www.talentiran.si pa najdete njegovo elektronsko obliko. V osnovi je Nefiks knjižica v katero se beleži neformalno izobraževanje mladih. Z njim gradimo temelje naše kariere. Nefiks želi prispevati k uveljavitvi neformalnega izobraževanja kot življenjskega sloga ter k boljši zaposljivosti mladih na trgu delovne sile.

Kaj pridobimo z vpisovanjem?
V prvi vrsti spremljamo osebno evidenco izobraževanj in drugih aktivnosti, ki sm se jih udeleževali in sproti izdelujemo življenjepis. Vpisani pa bomo tudi v bazo, v kateri bo lahko potencialno podjetje zasledilo naš interes za delo.

Kaj se vpisuje v knjižico Nefiks?
• Pridobivanje znanj z aktivnim in odgovornim delom na projektih.
• Pridobivanje znanj z delom preko študentskih servisov.
• Pridobivanje znanj v organiziranih oblikah izobraževanj (tečaji in seminarji).
• Pridobivanje znanj na taborih in s prostovoljnim delom.
• Pridobivanje izkušenj v tujini.
• Ostali načini pridobivanje znanj.

Lahko pa uporabljate Nefiks tudi v elektronski obliki, in sicer ga lahko najdete na portalu www.talentiran.si.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.