Proti evtanaziji javnega šolstva

V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani so zaskrbljeni nad trenutnim dogajanjem na področju javnega šolstva pri nas, saj so prepričani, da bodo dodatni finančni rezi pustili nepopravljive posledice za izobraževalni sistem v Sloveniji. Ustrezno in stabilno financiranje je namreč predpogoj za kakovostno izvajanje študijskih programov. S tem, ko želi vlada privarčevati 10 milijonov evrov na račun izobraževanja mladih, ubija še kar je ostalo od kvalitetnega javnega šolstva, ki so ga različne generacije gradile zadnjih nekaj desetletij.

 

V Sloveniji smo uspeli zgraditi zelo kvalitetno in dobro razvito mrežo javnega šolstva, vse od osnovnih in srednjih šol, do Univerze v Ljubljani, ki je bila in je še vedno ponos slovenskega šolstva. Klub temu zadnjih nekaj let neprestano poslušamo o varčevanju v javnem šolstvu – že od ministra Žiga Turka dalje je bilo varčevanje na račun javnega redna praksa, to škodljivo prakso pa žal nadaljuje tudi trenutna vlada.

 

Javno šolstvo ob trenutnih sredstvih že tako komaj preživi, poleg tega pa se na Univerzi v Ljubljani že več let uvajajo varčevalni programi, kot so zmanjševanje vpisnih mest, višanje cen vpisnin, večanje skupin pri vajah, varčevanje pri potrebnih materialih in celo ukinjanje programov, kar so še dodatni udarci, ki prizadenejo študente. Dodatna izguba sredstev in varčevanje na plečih mladih bosta resno ogrozila izvajanje programov ter uničila že tako prizadeto akademsko sfero pri nas.

 

Ostro obsojajo dodatne reze, hkrati pa vlado pozivajo, naj se začne zavedati pomena kvalitetnega izobraževanja in javnega šolstva, saj je od njega odvisna tudi kvalitetna prihodnost mladih. Evtanazija šolstva je tudi evtanazija prihodnosti, so prepričani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.