Prvi obisk fitnes centra

Odločitev je padla, odločili ste se za zdrav življenjski slog. Rekreacija in zdrava prehrana predstavljata pravo pot do vašega cilja, toda kje in kako začeti? Na koga se lahko obrnete? Vsak začetek je težak, verjetno tudi vaš.

 

Veliko posameznikov svoj prvi korak k ciljem naredi z obiskom fitnes centra. Ti že dolgo ne veljajo več za zbirališče mladih prepotenih bodibilderjev, ki glasno premetavajo uteži in si ogledujejo svoj napredek v velikih ogledalih na stenah fitnesa. Fitnes centri danes predstavljajo kraj, kjer boste srečali posameznike, ki si želijo oblikovati telo, se poučiti o pravilni prehrani in zdravemu načinu življenja, se družiti in zabavati. V fitnes centrih boste srečali ljudi vseh starosti, spolov in postav. Vadba danes predstavlja preventivo pred različnimi boleznimi sodobnega časa, kakor tudi odličen recept za dobro počutje, vitalnost in gibljivost, zato se zanjo odloča vedno več posameznikov.

 

Ko prvič obiščete sodoben fitnes center, imate pogosto možnost, da vam na začetku pomaga fitnes inštruktor. Izkoristite to prednost, inštruktorji pogosto prepoznajo vaše želje in strahove, obenem pa vas poučijo o pravilni uporabi fitnes naprav. Napačna uporaba naprav namreč poveča možnost nastanka poškodb. Ni dovolj, da samo sledite gibu naprave, zelo pomembno je namreč tudi, kako sedite in kaj vse med izvedbo vaje premikate. O pravilni izvedbi vaj se lahko poučite tudi na spletni strani Maxximum, kjer si lahko ogledate videopredstavitve izvedbe vaj. Izkoristite torej vse dane možnost in se izognite bolečinam oziroma celo trajnim telesnim poškodbam.

 

Kaj potrebujete?

Na prvem mestu so zagotovo udobna oblačila in obutev. Nekateri prisegajo na naravne materiale (bombaž), drugi na sintetične (Lycra, elastan), spet tretji na kombinacije obojih (bombaž z dodatkom elastana ipd. ). Sintetični materiali že dolgo niso več to, kar so včasih bili. Oblačila iz njih so tako rekoč tehnološki čudež, ki se razvija iz leta v leto. Glavno vodilo pri izboru naj bo vaše počutje. Kako boste namreč izvedli dober trening, če vas pri izvedbi vaj ovirajo oblačila?

 

Obutev naj bo lahka in zračna. Pri nakupu jo lahko predhodno preizkusite, nekatere trgovine pa celo ponujajo možnost »skeniranja« stopal, postopek, pri katerem vam naprava na podlagi vaše oblike stopala predlaga, katero obutev izbrati. Ne pozabite, da mora biti obutev, ki jo uporabljate v fitnes centru čista, torej namenjena le notranji uporabi, kar je tudi eno temeljnih pravil večine centrov. Nikoli ne vadite v obutvi, v kateri ste prišli.

Poleg oblačil in obutve je pogosto pogoj večine centrov uporaba čiste brisače. Z njo poskrbite za osnovno higieno – položite jo na napravo, preden začnete z vadbo. Veliko fitnes centrov zahteva tudi čiščenje naprav po končani vadbi s papirnatimi brisačami in dezinfekcijskim sredstvom.

 

Ker se med treningom pogosto zelo potimo, je dobrodošel kos opreme tudi bidon – plastenka za vodo. Če vaši treningi niso izrazito dolgi (več kot uro), ni potrebe, da bi uživali energijske napitke. Če je vaš cilj izguba maščobe pa se jim sploh izognite. Dve uri pred obiskom fitnes centra raje zaužijte hranljiv obrok, ki vam do dal dovolj energije za izvedbo treninga.

Po končani vadbi se pogosto želimo oprhati kar v samem fitnes centru. V tem primeru ne pozabite na gel za prhanje in ostale kozmetične pripomočke, brisačo in seveda sveža oblačila.

 

Osnovni bonton

V fitnes center ste prišli z razlogom – da vadite. Zaradi tega ne posedajte po fitnes napravah, saj s tem zasedate prostor drugim. Izvedite svojo vajo in se umaknite. Medtem ko počivate, lahko vajo izvede nekdo drug. To je zelo dobrodošla gesta, sploh kadar je v centru velika gneča. Poskrbite tudi za red in čistočo. Verjetno se tudi doma ne počutite najbolje, če je vaš dom neurejen. Pospravite uteži za seboj, očistite naprave z dezinfekcijskim sredstvom in s tem tudi sami prispevajte k boljšemu videzu fitnes centra.

 

Ne odlašajte več

Obisk fitnes centra ne predstavlja nič takega, kar bi vas moralo plašiti ali navajati z neugodjem. Vsak izmed nas je enkrat moral prvič stopiti skozi vrata fitnes centra in povprašati ostale člane ali fitnes inštruktorje za navodila in napotke. Vadba naj predstavlja sprostitev in druženje s somišljeniki. Upoštevajte vse to in bodite zgled tudi ostalim novim članom.

 

Avtor: Uroš Sobočan www.maxximum.si

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.