Ptrotestni shod

Več sto študentk in študentov Fakultete za socialno delo je danes odšlo pred Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kjer je ministru dr. Ivanu Svetliku predalo poziv za sistemsko ureditev pripravništev na področju socialnega varstva.

Spomnimo: diplomanti in diplomantke različnih fakultet, ki se želijo zaposliti v socialnovarstvenih organizacijah, morajo v skladu s področno zakonodajo opraviti pripravništvo in strokovni izpit.
Diplomantk in diplomantov, ki bi želeli delati na tem področju, je veliko in prihajajo iz različnih fakultet (Fakulteta za socialno delo, Pedagoška fakulteta, Teološka fakulteta, ipd.), vendar je zaposlitev zanje na tem področju praktično nemogoča. Tako je po podatkih Socialne zbornice Slovenije v lanskem letu pripravništvo zaradi sistemske neurejenosti opravljajo zgolj 33 diplomantov.
Minister dr. Ivan Svetlik je študentom, ki jih je sprejel ob protestnem shodu, dejal, da je za nezaposlenost diplomantov kriva fakulteta in pa sami, saj si ne iščejo zaposlitev na drugih področjih in v gospodarstvu. Ogorčenost, da je minister prezrl, da ni v predavalnici, ampak je predstavnik oblasti, odgovoren za urejanje javnih zadev, se je le stežka polegla.
Študentke in študenti Fakultete za socialno delo so zaskrbljeni zaradi izjave ministra Svetlika, ki je očitno spregledal dejstvo, da se diplomantke in diplomanti socialnega dela že zaposlujejo na drugih področjih in proaktivno pristopajo k iskanju zaposlitev. Če bi izjave ministra Svetlika držale, potem bi na Zavodu RS za zaposlovanje število brezposelnih socialnih delavk in delavcev bilo bistveno večje. Hkrati minister Svetlik očitno pozablja, da študentke in študenti študirajo na fakulteti za socialno delo, ker jih veseli socialno delo.
Ocenjujejo tudi, da je ministrstvo neposredno odgovorno za sistemsko ureditev pripravništev, dejstvo, da na letni ravni uspejo v sistem socialnega varstva preko pripravništev sprejeti le 33 oseb, pa kaže na to, da svoje delo ne opravljajo dobro in da jim razvoj področja socialnega varstva ni prioriteta.
Menijo, da trenutno stanje ne le onemogoča zaposlovanje mladih, temveč vpliva na počasnejši razvoj in inovativni napredek področja. Za kvaliteten razvoj in inovativnost pa je nujno medgeneracijsko sodelovanje, ki je v tem primeru onemogočeno.
Ministra Svetlika zato pozivajo, da razloge za obstoječo situacijo ne pripisuje njim in fakulteti, ki zagotavlja kvalitetno izobraževanje in jim skozi številne aktivnosti tudi odpira možnosti zaposlovanja na drugih področjih, temveč razmisli o dejanski vlogi, ki jo ima pri tem Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.