Rektor ljubljanske univerze zaskrbljen: Ne morem molčati

Rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič je danes objavil zapis, v katerem je izrazil skrb za visoko šolstvo v času ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19.

Študij so prilagodili, pripravili načrte za študijsko leto 2021 in kupili potrebno opremo, vendar študentom ne morejo nuditi pomembnega dela študijskega procesa.

Ogrožena je celotna generacija

Kot je zapisal rektor, na univerzi razumejo, da predavalnice ne smejo biti polne. Ne razumejo pa, zakaj fakultete in akademije ostajajo v celoti zaprte, čeprav bi lahko ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov omogočale del študijskega procesa za posamezne študente ali v majhne skupine.

Izpostavil je, da predavanja izvajajo po najboljših močeh, »vendar pomembnega dela študijskega procesa, ki poteka v laboratorijih, ateljejih in v drugih prostorih praktičnega učenja, ne moremo izvesti na daljavo

Posledice bo razkril čas.

Približuje se izpitno obdobje, vendar marsikatere študentke in študenti v zimskem semestru niso bili deležni znanja v zadostnem obsegu. »Zdaj je že jasno, da je ogroženo izobraževanje cele generacije študentk in študentov. Posledice bo razkril čas.«

Kje je vrednota znanja?

Papič je zapisal tudi, da so na Univerzi v Ljubljani z razumevanjem situacije ves čas predlagali najrazličnejše rešitve, ki ne bi ogrožale zdravja, študentkam in študentom pa bi zagotovile pridobivanje znanja.

Ukrepi in prioritete sproščanja ukrepov pa njegovih besedah kažejo, da vrednota znanja ni na obzorju odločevalcev.

»Kot rektor najstarejše in največje univerze v Sloveniji, kot visokošolski učitelj in kot državljan te države ne morem molčati. Dejstvo, da je visokošolski prostor del zadnjega, t. i. zelenega paketa sproščanja, pove veliko o tem, koliko cenimo znanje, brez katerega ne more delovati noben del te družbe. S takimi prioritetami podiramo temelje naše prihodnosti, ki bi morala biti utemeljena prav na znanju,« je zaključil.

Stavba Univerze v Ljubljani
Foto: Željko Stevanić
VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekKaj smo googlali v letu 2020?
Naslednji članekOcena filma: Mank

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.