Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je danes podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2017. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom ‘Interaktivna regulacija oblike zazidave’, na drugo mesto se je uvrstil projekt ‘Mikro oblagalnik delcev – granul, pelet in mini tablet’ in na tretje mesto ”MV4HGS – Strojni vid za detekcijo napak na površinah z visoko odbojnostjo’. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti šest tisoč evrov.

 

Natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo, ki ga na Univerzi v Ljubljani organiziramo v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, je potekal že sedmo leto zapored.  »Letos so bile vse finalne inovacije zelo uporabne. Imajo velik potencial in so interdisciplinarne. Srečujejo se ljudje iz prakse in raziskovalci na fakultetah. Zdi se, da se ideja po inoviranju znotraj Univerze uspešno razvija,« je ob tej priložnosti povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik.

 

Povezovanje znanosti, gospodarstva in negospodarstva Univerza v Ljubljani soustvarja na vseh področjih delovanja. Namen tovrstnega povezovanja je učinkovit in aktualen prenos znanj ter storitev v gospodarstvo in širšo družbo. »Največ inovacij prihaja iz okolja Univerze v Ljubljani. Pri tem pa se zavedamo, da je inovacijski potencial še veliko večji. Prav zato uvajamo različne aktivnosti, med katerimi je tudi Rektorjeva nagrada, ki inovacije še dodatno spodbuja,« je poudarila prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Tanja Mihalič.

 

Strokovna komisija je letos izmed dvajsetih ekip, pri katerih je sodelovalo sedemdeset članov, izbrala sedem ekip in izmed njih tri zmagovalne. »Vsako leto je bolj navdihujoče. Raziskovalci razmišljajo o komercializaciji znanja, kar je še posebej pomembno. V sedmih letih organizacije Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani smo zabeležili skupno 183 prijavljenih idej s skoraj vseh članic Univerze, pri katerih so sodelovali 504 tekmovalci,« je pojasnila direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja Univerze v Ljubljani dr. Lidija Honzak.

 

Letošnji zmagovalci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani so ob razglasitvi razkrili svoje načrte za prihodnost: »ZDA so trenutno naš največji trg. V maju se bomo v New Yorku udeležili konference, kjer se bomo predstavili. Hkrati smo finalisti z največ doseženimi točkami na tekmovanju Start-up Slovenija,« je povedal član zmagovalne ekipe dr. Jernej Vidmar in dodal: »Sicer pa se bomo zdaj manj udeleževali tekmovanj in se bolj posvetili razvoju ideje.«

 

Predstavitev finalistov in njihovih inovacij je na voljo na tej povezavi. 

 

Nagrajenci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani so:

1.mesto

Interaktivna regulacija oblike zazidave

Fakulteta za arhitekturo in Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani 

2. mesto

Mikro oblagalnik delcev – granul, pelet in mini tablet

Fakulteta za farmacijo, Fakulteta za strojništvo in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani,

Institute for Pharmaceutics and Biopharmacy

3.mesto

Strojni vid za detekcijo napak na površinah z visoko odbojnostjo

Fakulteta za strojništvo in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

 

Strokovna komisija je zmagovalne inovacije izbrala na osnovi naslednjih kriterijev:

 

• jasnost opisa ideje,

• inovativnost projekta,

• tehnološka perspektivnost proizvoda/storitve, ki je predmet projekta,

• raven tveganja glede na ocenjen tržni izplen,

• velikost tržnega potenciala,

• izpostavljenost konkurenci in konkurenčne prednosti,

• kakovost ekonomike projekta,

• kakovost načrtovane organizacije izvedbe projekta,

• primernost tima za izvedbo projekta,

• kakovost razmerij do Univerze v Ljubljani,

• razvitost inovacije,

• vpliv na izboljšanje kvalitete življenja,

• predstavitev skupine na intervjuju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.