Reorganizacija ŠOU?

29. oktobra, je na ŠOU v Ljubljani potekala prva javna tribuna na temo reorganizacije in institucionalnih sprememb Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

 

Za organizacijo tovrstnih razprav smo senaŠOU v Ljubljani odločili, ker želimo omogočiti širši družbeni konsenz pri oblikovanju sprememb, ki so za našo organizacijo nujno potrebne. Z reorganizacijo in institucionalnimi spremembami bi radi odpravili pretekle očitke o netransparentnosti in sistemski korupciji ter organizacijo približali študentom. Celostna prenova, ki vsebuje tako prenovo vizije in poslanstva organizacije kot tudi prenovo statuta, posameznih aktov in pravilnikov, je nujno potrebna za organizacijo, ki jo v kratkem zagotovo čakajo boji za ohranjanje študentskih pravic.

 

Izhodiščne javne tribune se je udeležilo nekaj čez 70 študentovrazličnihfakultet, ki so razpravljali o političnem zastopstvu, transparentnosti ternotranjeminzunanjemnadzoru organizacije, komunikaciji s študenti, študentskihvolitvah in javnem delovanju organizacije. V konstruktivni debati so sodelovali tudi člani vseh študentskih skupin, ki delujejo znotraj Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Javne tribune so se tako udeležili tudi predstavniki poslanskih skupin Iskra in Povezani, ki so vložili zahtevka za sklic študentskega referenduma o reformi organizacije, in tako kljub tej zahtevi nadaljevali skupno pot pri celostni reorganizaciji in institucionalnih spremembah ŠOU v Ljubljani.

 

Ob mnogih komentarjih in debatah je bilo izpostavljenih 27 novih predlogov za spremembe, ki bodo predane delovni skupini za reorganizacijo in institucionalne spremembe ŠOU v Ljubljani.Največsplošnegastrinjanjapublikesopridobilipredlogi o izboljšanju notranjega nadzorater ohranitev želje po avtonomni organiziranosti, kjer v študentskem organiziranju ni mesta za druge interesne skupine kot so npr. politične stranke in verske skupnosti.Prisotni so se tudi strinjali, da je organizacija dovolj odprta, a študentska javnost tovrstnega občutka nima.

Delovna skupina bovsepredloge preučila in jih vključila v predloge sprememb, ki jih bodo po iztečenem roku 90 dni predali delovnemu telesu Študentskega zbora, ki bo o sprejetju sprememb na koncu tudi odločal.

 

Naslednja javna tribuna bo potekala v torek, 12. oktobra 2013,ob 18. uri na ŠOU v Ljubljani (predavalnica v 3. nadstropju), ko bo v ospredju razprava o projektnem delu na organizaciji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.