Sem še premlad, da bi lahko …

Včasih radi poiščemo izgovore za lastno nedelovanje, ali ne? Sama sem se v študentskih letih najbolj izgovarjala z: »Saj sem še premlada … Nihče me ne bo resno jemal, tako da je nesmiselno sedaj ustvarjati kariero. Imam še dovolj časa …« Spremljala sem pozitivne zglede, ki so šteli dvakrat ali trikrat toliko let. S takim pogledom in razmišljanjem sem ostajala v pasivnem stanju čakanja … Čakanja, da minejo leta, da dobim »dovoljenje« za podjetniško ustvarjanje.

Kakšna napaka!

Tu ostanemo, dokler nista želja ali bolečina dovolj veliki, da se premaknemo … Pri 22ih letih sem imela napisano knjigo Česar nas niso naučili v šolah, a je nisem izdala, ker: »Sem premlada, kaj pa lahko jaz povem o življenju, če sem komaj dobro stopila na  ta svet … Nihče me ne bo resno jemal. Nimam ne podjetniških, ne življenjskih izkušenj.«

Nakar ugotovim, da bolj kot drugi, to prepričanje gojim sama. In sama sebi postajam nemogoča ovira.

Novembra 2012 sem brala nekaj zgodb mladih izjemno uspešnih ljudi (danes si poglejte zgodbo 16letne ustvarjalke Marine ali izjemnega 28letnega Dejana Roljiča …) in mi pomagalo spremeniti le eno samo prepričanje. Eno, a tisto bistveno. Svojo pomanjkljivost sem obrnila v prednost. »Morda bi pa lahko bila knjiga zanimiva prav zaradi mojih let. Morda bi lahko postala najmlajša avtorica knjižne uspešnice …« In prišla je želja. Prišla je strast. Prišla je vsa potrebna energija, ki mi je končno pomagala delovati močnemu strahu navkljub. In prav to se je zgodilo – prav zaradi mojih let se mi odpira mnogo vrat, ki se mi jih sicer ne bi.

Danes je Petra Škarja avtorica štirih knjižnih uspešnic v Sloveniji, od tega je knjiga Ameriški milijonarji so spregovorili prevedena v hrvaščino, angleščino, ruščino in prodane avtorske pravice na Kitajsko. V petek, 1. 4. 2016, bo imela v Ljubljani seminar na temo Kako izdati knjigo … in z njo zaslužiti, na katerega lepo vabljeni. Več informacij in prijave na: http://www.petraskarja.com/kako-izdati-knjigo-z-njo-zasluziti/

 

In če danes, pri 27ih lahko že kaj komu svetujem, bi to bilo predvsem:

Ne izgovarjaj se, da si premlad, da bi nekaj naredil. Nikoli nisi PREmlad, PREstar, PRE-karkoli. In naj ne bo mladost razlog za pasivnost, ker je le nesmiseln izgovor, ki ne prinaša nič dobrega.

Ko si star 20 let, si odrasla oseba, odgovorna za vsa svoja dejanja in ne-delovanja. Ni izgovora, da si premlad za karkoli. Ne čakaj.

Imamo nekaj bistvenih prednosti pri grajenju kariere. Zdaj imamo največ časa, največ energije in najmanj odgovornosti. Sicer vem, da bo tu marsikater študent skočil pokonci, kako je študij obremenjen in zahteven ter ne dopušča časa … Počakajte, da pridete na zahtevno delovno mesto ali morda ustvarite svoje podjetje, dobite družino, hišo … Takrat skoraj vsakdo reče, da – največ časa in priložnosti sem imel, ko sem bil študent. Dobro je, da se tega sedaj zavedamo in izkoristimo ta čudovit čas. Čas, ki nam omogoča, da se učimo podjetnih veščin, testiramo, preizkušamo, brez velikih tveganj. Nimamo še družine, nimamo še hiše, kreditov in ostalih obvesznosti. Kot študentje imate mnogo ugodnosti, ki jih kasneje ni (kako se mi toži, ko me v kakšni restavraciji še vprašajo ali imam na bone). Imate mnogo poznanstev, časa in priložnosti izobraževanj. In pa – učite se jezikov! Kako mi je žal za vse tiste prešpricane ure angleščine … Sicer tudi samo angleščina danes nikakor ni več dovolj.

Večina rabi nekaj let in nekajpoizkusov, da mu uspe prvi poslovni projekt ali da se nauči podjetnih veščin, ki jih bo potreboval tudi kot zaposlen. Ta leta so lahko sedaj, v času študija, ko je neko zaledje še vedno pri starših, ko ne tvegate večjih izgub in ko nimate še otrok, za katere je potrebno poskrbeti.

Zato – izkoristite ta leta!

Sicer g. Ivo Boscarol bi rekel: “Razbite hranilnik, poberite iz njega zadnje prihranke in kupite letalsko karto. Pojdite v svet z odprtimi očmi in ušesi. Vsrkajte znanje, različnost, širino, pridobite zglede, naučite se razmišljati drugače – in pridite nazaj polni izkušenj in inovativnosti. To vam bo dalo tisto bistveno prednost – na vas pa je, da prepričate sami sebe, da s svetovno širino lahko uspete tudi doma. Ves uspeh, vsi dosežki … se začnejo v glavah.” 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.