Seminar European Youth Capital and its link to the EU Youth Policy

»Evropska prestolnica mladih je priložnost za opolnomočenje mladih v vsakdanjem življenju«, »je izziv za prenovo oz. izboljšanje mladinske politike«, »je priložnost za nove programe, priložnost, da mladi pokažejo svojo pravo moč«, »pomeni ukrepanje in ne zgolj govorjenje«, so udeleženci seminarja European Youth Capital and its link to the EU Youth Policy povedali, kaj za njih pomeni naziv EPM. »Štejemo si v čast, da se je prvi tovrstni seminar, ki je gostil predstavnike preteklih, sedanje in prihodnjih EPM, predstavnike nacionalnih mladinskih svetov ter predstavnike mladinskih organizacij, ki so bili oz. bodo vključeni v aktivnosti EPM, odvijal prav v Mariboru, ki letos nosi prestižen naziv Evropska prestolnica mladih. Trudimo se, da bi še dokaj mlademu projektu Evropskega mladinskega foruma, tudi sami dodali nekaj, kar bo koristilo nam in ne nazadnje prihodnjim nosilkam naziva EPM,« je dejala Sara Sorger, vodja pisarne EPM Maribor 2013.

Cilj Zavoda MOVIT, Nacionalne agencija programa Mladi v akciji, in Pisarne Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, ki sta seminar organizirala, je bil soočiti mnenja, vzpostaviti nova partnerstva za sodelovanje v mednarodnih projektih ter izmenjati izkušnje in primere dobrih praks ključnih akterjev, ki so ali še bodo delovali in sodelovali v projektu EPM. Seminar je potekal pod budnim očesom profesionalnih trenerjev. Ena izmed nalog je bila prepoznati, kdo ima korist, ko mesto pridobi naziv. Da so to mladi, mladinske organizacije in nacionalni mladinski sveti so se strinjali udeleženci. Pa tudi mediji. Ekipa iz Soluna, ki bo EPM naslednje leto, je delila izkušnjo, da mediji veliko poročajo o pripravah na EPM, saj so v kriznih časih pozitivne novice še kako pomembne. Podobno izkušnjo imajo v Bragi, ki je naziv predala Mariboru.

Obravnavalo se je veliko tem, kar pa je seminar popeljalo na višjo raven, je bila prisotnost preteklih, prihodnjih in sedanje EPM. Ekipa Torina (EPM 2010) je poročala o projektu Torino Street Style, ko celoten trg spremenijo v skate park. Začeli so ga v letu prestolnice in je požel toliko pozornosti in navdušenja mladih ter ostale javnosti, da ga izvajajo še danes. Predstavniki preteklih Evropskih prestolnic mladih so bili enotnega mnenja, da je baza prostovoljcev, ki se tvori v času naziva, neprecenljiva. Med mladimi prostovoljci se tvorijo posebne vezi, tako ostanejo v stiku in se z veseljem javljajo na pozive mesta tudi kasneje. Predstavnik Antwerpna je delil primer pozitivnega in trajnostnega projekta mladih ambasadorjev, ki so in še navdušujejo mlade.

V okviru seminarja so na neformalnem druženju imele lokalne mladinske organizacije možnost spoznati udeležence seminarja ter tako vzpostaviti morebitna partnerstva. Magdalena Kurz, predstavnica Evropskega mladinskega foruma, je dejala, da je po pogovoru z nekaj mariborskimi organizacijami pozitivno presenečena, kako so le-te že dobro povezane z organizacijami, ki delujejo na evropski ravni.

Eden izmed rezultatov seminarja bo tudi brošura, kjer bo podrobneje predstavljeno delo na seminarju, koncept EPM ter priporočila za prihodnje Evropske prestolnice mladih in njihov vpliv na evropsko mladinsko politiko.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.