Škisova tržnica 2014

Škisova tržnica je projekt Zveze študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS), ki v Ljubljani poteka že 17. leto.

Gre za enodnevno prireditev na prostem za mlade, ki jo Zveza ŠKIS v sodelovanju z sedeminpetdesetimi lokalnimi študentskimi klubi pripravi v začetku meseca maja. Prireditev je dobila ime po raznovrstnih stojnicah študentskih klubov, ki predstavljajo projekte in lokalne posebnosti svojih krajev. Klubi se predstavljajo še z domačo obrtjo, kulturnimi in turističnimi značilnostmi, domačo kulinariko in običaji ter na ta način poskrbijo za pravo doživetje naše Slovenije na enem mestu.

Projekt Škisova tržnica je razdeljen na dva dela, in sicer popoldanski ter večerni del. Kulturni del je namenjen predstavitvi študentskih klubov, ki ustvarijo raznovrstno »tržnico« slovenskih narečij, običajev ter hkrati homogenost majhnega slovenskega naroda. Poleg predstavitve klubov poteka tudi bogat animacijski in kulturni program tako na glavnem odru kot tudi na celotnem prireditvenem prostoru.

V večernem delu je glavno dogajanje zastavljeno na dveh odrih. Na glavnem odru Škisove tržnice, ki je namenjen koncertni glasbi, se predstavljajo tako mlade še neuveljavljene glasbene skupine, ob vrhuncu večera pa organizator poskrbi za zabavo ob glasbi nacionalno in tudi mednarodno znanih glasbenih skupin. Na malem odru se mladi zabavajo ob aktualni elektronski glasbi DJ-jev in drugih svetovno znanih izvajalcev.

S sproščenim vzdušjem je Škisova tržnica postala prepoznavna tudi kot prireditev, kjer se vedno sklepajo nova poznanstva, rojevajo nove ideje in kjer nikoli ne zmanjka iskrivih nasmehov na obrazih prisotnih. Pomembnost prireditve se kaže tudi v medsebojnem povezovanju študentskih klubov in regij ter v obisku mnogih županov in drugih pomembnih osebnosti, ki na ta dan pridejo v Ljubljano.

Ključne značilnosti Škisove tržnice:

–       največja enodnevna prireditev za mlade na prostem v Sloveniji (20.000 obiskovalcev),

–       prva slovenska eko prireditev, kjer se odpadki sproti ločujejo, odvažajo in reciklirajo, hkrati pa se mlade osvešča o skrbi za okolje,

–       prireditev z unikatnim kulturnim konceptom promocije slovenske kulture in kulinarike med mladimi,

–       prireditev z mednarodno razsežnostjo, saj se predstavi več kot 20 držav sveta,

Lokacija prireditve je Letno telovadišče Narodni dom Ilirija, z začetkom 7. maja 2014 ob 12:00.  

Eko prireditev

Škisova tržnica je največja prireditev za mlade, ki deluje v skladu z ekološkim konceptom, saj se na kraju dogodkov smeti sproti pobirajo, se stiskajo in so pripravljene na reciklažo. Z zeleno eko prireditvijo želimo osvestiti vse tiste, ki še ne ločujejo in pospravljajo odpadkov, da je to pomemben doprinos naravi, hkrati pa verjetno eden izmed najcenejših in najenostavnejših možnosti ne škodovati okolju. Vsekakor pa z eko prireditvijo opozarjamo tudi na družbeno odgovornost. Za doseganje ciljev se je potrebno žrtvovati in sicer predvsem lastni interesi, da se uresničijo skupni. Skupen interes vseh je čisto in varno okolje. Škisova tržnica bo v sodelovanju s Podjetjem Snaga d.o.o. ter podjetjem Eko plus d.o.o. tako poskrbela za čisto okolje in ohranjala že večletno dobro prakso. Vsekakor pa rdeča nit tudi simbolizira pobeg iz vsakdanje betonske rutine mestnega vrveža in ponuja prijetno osvežitev v zelenem okolju tega istega mesta.

Program 

Prizorišče študentskih klubov

Dnevni program

 Dnevni program bo obsegal predstavitev klubov in animacijo obiskovalcev, kar bo vključevalo:

  • predstavitve klubov na stojnicah,
  • uradno slovesno otvoritev,
  • sprejem gostov na regijskih otočkih in na Mednarodnem otočku,
  • spremljevalni program na celotnem prizorišču in
  • program na glavnem odru.

Popoldanski program na glavnem odru

Popoldanski program se bo na glavnem odru odvijal od 12:00 do 18:00. V tem času se bodo na njem zvrstili uradna otvoritev Škisove tržnice 2014 s častnimi gosti, različni glasbeni nastopi ter nagradne igre. Program na glavnem odru tradicionalno sooblikujejo tudi klubi. Dnevni program bodo povezovali in zabavno obogatili napovedovalci.

Otvoritev

Uradna otvoritev Škisove tržnice 2014 se bo pričela ob 12.15. Prireditev bodo otvorili predsednik Zveze ŠKIS Jaka Bassanese, Minister za izobraževanje, kulturo in šport, dr. Jernej Pikalo ter župan Mestne občine Ljubljan, Zoran Jankovič. Program bodo popestrili klubi z zanimivo točko. Po otvoritvi bo v VIP prostoru pripravljen sprejem za ministra, župane in ostale goste ter predstavnike klubov.

Spremljevalni program na celotnem prizorišču

Spremljevalni program se bo odvijal na celotnem prireditvenem prostoru. V okviru le-tega se bodo predstavljali Zveza študentskih klubov Slovenije, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Študentska organizacija Slovenije, Študentska organizacije Univerze v Mariboru in Študentska organizacija Univerze na Primorskem ter številne druge organizacije za mlade. Vsaka od naštetih študentskih  organizacij   bo  poskrbela  za   aktivno  udejstvovanje  pri  nagradnih  igrah  v  njihovih kotičkih.

Mednarodni otoček

V projektu sodelujejo študentje iz evropskih držav, ki se bodo, tako kot klubi, na prizorišču predstavljali na inovativen način. Letos se bo v okviru mednarodnega otočka predstavilo 19 držav. Predstavile se bodo Hrvaška, Italija, Francija, Grčija, Češka, Madžarska, Poljska, Avstrija, Nemčija, Španija, Srbija, Nizozemska in Latvija, Mehika, Turčija, Kitajska, Južna Koreja, Indija in Pakistan, poleg tega pa so obisk napovedali tudi slovenski študenti iz sosednje Avstrije – Gradca in Koroške.

S projektom Mednarodni otoček  želimo pripomoči k širitvi medkulturnega dialoga izven naših meja.

Večerni program

V več kot sedmih urah večernega programa, s pričetkom ob 18.00, se bo na koncertnem odru zvrstilo devet kakovostnih glasbenih skupin. Večerni program na glavnem odru bodo otvorile obetavne mlade glasbene skupine Keep it simple, Anavrin, The Capitols, Katarina mala, Zlatko in Optimisti, Muff, Lačni Franc, Klingande, S.A.R.S., Queen real tribute. Prireditev se bo zaključila 8. maja 2014 ob 02.00 uri zjutraj.

Mali oder

Večerni program

Večerni del na malem odru je namenjen ljubiteljem elektronske glasbe, za katerega je letošnje leto poskrbel K4. Na elektronskem odru bodo nastopili: Bownr, Trdee in Midair, Felis Catus in Žak Pižon, Yuriy, Aney F, Aneuria, Nitz & Vid Vai, RootsInSession, Danaja.

Vstopnice

Letošnja Škisova tržnica bo prinesla tudi nekaj sprememb, in sicer bodo obiskovalcem na voljo vstopnice po enotni ceni 2 EUR, ki jih bodo lahko dobili pred glavnim vhodom dogodka. Jaka Bassanese, predsednik Zveze ŠKIS: »Zaradi bistvenega upada proračunskih sredstev v zadnjih letih, naraščajočih organizacijskih stroškov ter zmanjšanja vložka sponzorskih sredstev zaradi težke finančne situacije partnerskih podjetij smo letos primorani uvesti spremembo, in sicer enotno vstopnino v vrednosti 2 EUR. Zavedamo se, da bo sprememba negativno vplivala na študente, ampak v primerjavi s podobnimi plačljivimi dogodki, gre še vedno za minimalni prispevek za dogodek, ki nudi enkratno kulinarično doživetje ter vrhunski večerni koncert. Del le-tega bomo namenili v dobrodelne namene, in sicer za študentko Nino, ki potrebuje psa sprehajalca.«


Zbirališča odpadkov

Letos bo na prizorišču poskrbljeno za ločeno zbiranje odpadkov, s čimer bomo nadaljevali tradicijo prve večje prireditve, ki se je spopadla s takšnim ekološkim projektom. Na prizorišču bo okoli 50 zbirnih središč in 2 večji zbirališč, kjer bodo ločene posode za plastiko in organske odpadke.     

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.