Skupnost FDV poziva na demonstracije 17. novembra

17. novembra bodo v Ljubljani velike demonstracije proti politikam vlade Republike Slovenije, ki jih lahko označimo kot krizni avtoritarizem. Tako imenovani ukrepi za izhod iz krize se sprejemajo v ozračju izsiljevanja, strahu in sistematične erozije standardov demokratičnega odločanja, pišejo. Skrajšani postopki, ki preprečujejo argumentirano javno razpravo, kot se je na primer zgodilo v času sprejetja Zakona o uravnoteženju javnih financ, izginuli podpisi volivcev in volivk za razpis referenduma o spornih zakonih, kot je tisti o tako imenovani slabi banki, vsiljevanje nesocialnih rešitev v okviru pogajanj med socialnimi partnerji, slabljenje avtonomije medijev in sistematična razgradnja javnih univerz ter od vlade spodbujan protiintelektualizem so razlogi za demonstracijo, ki ne bo zgolj sindikalna in interesna, ampak državljanska.

 

Kot Skupnost FDV pozivamo, da se manifestaciji pridružite zato, ker je ogroženo poslanstvo delavcev in delavk v visokem šolstvu in raziskovanju. Kot učitelji in učiteljice, raziskovalci in raziskovalke, strokovni delavci in delavke, študenti in študentke nikakor ne smemo pristati na politiko vlade, katere namen je znižati izobrazbeno raven prebivalstva. Nasprotno, edini izhod iz krize vidimo v kvalitetnem in vsem dostopnem javnem visokem šolstvu in izobraževanju. Kot družboslovni strokovnjaki, ki v svojem delu upoštevamo etična načela in družbeno odgovornost, ostro obsojamo namerno in sistematično degradacijo slovenske družbe. Krizni avtoritarizem vlade to družbo vse bolj umešča na periferijo, kar se ne vidi zgolj v visokih donosih na državne obveznice, ampak v razgradnji države blaginje, zaradi katere izgubljamo največjo bazo družbenega bogastva, to je kakovostne javne storitve. To je prevelika cena za uresničitev ozkih strankarskih interesov po lojalni in disciplinirani izobraževalni, medijski in kulturni infrastrukturi. Te cene nočemo plačati.

Med največjimi žrtvami kriznega avtoritarizma vlade Janeza Janše je univerza. Drastično zmanjšanje proračunskih sredstev za univerzo, ki so ga vsilili s spomladanskim rebalansom proračuna in ZUJF, prinaša krčenje programov, odpuščanja, zapiranje vrat univerze za perspektivne mlade kolege in kolegice, hud udarec po delavskih in socialnih pravicah zaposlenih. Sodelavke in sodelavci v strokovnih službah so se po uveljavitvi ZUJF znašli na pragu minimalne plače. Učitelji in učiteljice ter raziskovalci in raziskovalke na pogodbah za določen čas so izgubili vsako jasno karierno perspektivo. Študenti in študentke izgubljajo dostop do kakovostne izobrazbe, spirala zategovanja pasov, recesije in degradacije družbe pa jim jemlje prihodnost.

Skupnost FDV bo do sobote 17. novembra po svojih močeh prispevala k mobilizaciji za demonstracijo. V četrtek se bomo ob 13.00 v veliki dvorani FDV zbrali na skupščini, nakar bomo ob 15.00 priredili konferenco za medije. Učitelje in učiteljice pozivamo, da v tem tednu del svojih predavanj namenijo akademskemu pogovoru s študenti in študentkami o pomenu sobotnih demonstracij. Kolege in kolegice na ostalih članicah ljubljanske univerze in na ostalih univerzah pozivamo, da se prav tako aktivno vključijo v mobilizacijo za demonstracijo. Skupaj moramo prispevati k uspehu demonstracij in k vidnosti javnega visokega šolstva in raziskovanja. Ne sme se nam ponoviti zgodba iz časa sprejemanja ZUJF, ko so sindikalne konfederacije sprejele sporazum z vlado na našo škodo. Vsem, ki se bodo v soboto udeležili demonstracije, sporočamo, da se veselimo snidenja in izmenjav mnenj. Akademska skupnost je pripravljena prevzeti aktivno vlogo v iskanju demokratičnih odgovorov na krizo.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.