Sladoled

Za mnoge je sladoled ena najbolj priljubljenih sladic, in to ne le v poletnem času. Za nakup sladoleda se po navadi odločimo, ker nam je všeč njegov okus, k nakupu mnoge privabi tudi ugodna cena. Za tiste, ki vas poleg omenjenega zanima tudi, kaj se “skriva” za domišljijskimi imeni sladoledov, smo pripravili nekaj osnovnih dejstev o sladoledih in razlikah med njimi.

ZGODOVINA SLADOLEDA;

Ste vedeli, da je sladoled najstarejša in najbolj priljubljena sladica na svetu?

Izročilo pravi, da so se z njim sladkali že leta 1100 pred našim štetjem na Kitajskem, kamor je pot zanesla Marca Pola, ki je skrivni recept za sladoled prinesel k nam v Evropo.

Po drugih virih pa naj bi sladoled pripravljali že v antičnem času na dvoru rimskega cesarja Nerona, ki je bil velik oboževalec hladnih sladic. Njegovi podložniki so v posebnih ledenicah shranjevali amfore, v katere so z bližnjih planin prinašali sneg, mu dodajali sadje in med, in pripravljali okusne hladne deserte.

Prvi pisni viri pričajo o tem, da je sladoled, kot ga poznamo danes, nastal sredi 17. stoletja v Angliji. Njegov izumitelj francoski kuhar, ki je delal na dvoru angleškega kralja Charlesa I., je pripravil do takrat popolnoma neznano sladico – neobičajno okusno, hladno in mehko kot prvi sneg. Že po prvem zalogaju je bil sladoled kralju tako všeč, da je kuharju, če ne izda nikomur skrivnega recepta, obljubil nagrado – doživljenjsko preživnino. Kuhar je s kraljevo smrtjo seveda pozabil na svojo obljubo in celemu svetu odkril skrivni recept za čarobno poslastico

 

KOLIKO  SLADOEDA  “POLIŽEMO” SLOVENCI  IN  KATERE OKUSE IMAMO  RADI?
Raziskava Inštituta za varovanje zdravja (2009) o prehrambnih navadah odraslih prebivalcev Slovenije je pokazala, da največ Slovencev (dobrih 30 %) uživa sladoled enkrat do 3-krat na mesec, nekaj manj kot 15 % pa enkrat na teden.

Slaba polovica starejših prebivalcev (46 do 65 let) pa sladoleda nikoli ne uživa.

Slovenci pojemo precej manj sladoleda v primerjavi z drugimi narodi. Italijani ga na primer zaužijejo 12 litrov na prebivalca letno, Skandinavci pa kar 18 litrov.

Podobno kot po svetu so tudi pri nas po priljubljenosti na prvih treh mestih okusi vanilje, jagode in čokolade, pri čemer je vrstni red odvisen od države do države, nam je povedal slovenski proizvajalec sladoleda. Trenutno pa so v Evropi najpopularnejši sladoledi z okusom limone in kave. Še ne dolgo tega sta bila “eksotična” sladoledna okusa “stracciatella” in “gozdni sadeži”, danes pa sodita že med “klasične”, a še vedno zelo priljubljene okuse. Slovenci imamo radi tudi sladoled z okusom “lešnika”.

 

 

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani med 10 in 13. 2.  POTEKA SEJEM OKUSOV in poizkusiš obilico raznovrstnih sladoledov. Več informacij dobiš na : http://www.gast.si/default.asp?mid=sl

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.